Zanimivosti

Slastni recepti za velikonočni brunch

L.M. / Revija Bodi Zdrava
31. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Veliko noč bomo letos praznovali 9. aprila. Poskrbite, da bo za ta praznik vaša miza lepo okrašena, nanjo pa postavite tudi katero izmed dobrot iz naslednjega prispevka ...

Profimedia
Velikonočni brunch

Pečena velikonočna šunka

Sestavine za 8 porcij:
2 korenčka
1/4 majhne zelene
2 korenini peteršilja
1/2 pora
1 čebula
1500 g šunke
4 pesti svežih začimb
8 zrn črnega popra
1 žlička soli

Sestavine za marinado:
170 g pomarančne marmelade
250 g medu
2 kosa celega cimeta
40 g dijonske gorčice

Shutterstock
Šunka

Priprava: V lonec damo sesekljano zelenjavo, jo prelijemo s 4–5 litri mrzle vode in zavremo. Vanjo damo celo šunko in začimbe ter pustimo rahlo vreti približno 30 minut. Nato vzamemo šunko ven. Ko se ohladi, jo narežemo na tanke rezine, a jih ne narežemo do konca (naj se držijo skupaj). V ponev damo marmelado, med, cimet in gorčico. Zalijemo s približno 500 ml vode in počasi kuhamo približno 15 minut, dokler se omaka ne zgosti. Meso položimo v pekač in površino šunke natremo s pripravljeno omako. Damo v pečico. Pečemo pri 160 °C približno 60 minut, dokler se šunka lepo ne zapeče do zlatorjave barve. Med peko meso prelijemo s pripravljeno omako. Pečeno šunko pustimo malo počivati in jo nato postrežemo.

Krompirjeve košarice

Sestavine za 4 porcije:
600 g krompirja
sol
1 žlica masla + stopljeno maslo za namaz
1 veliko jajce
3 žlice grahovega pireja
100–150 ml smetane za kuhanje

Sestavine za nadev:
100 g redkvic
50 g graha
50 g sterilizirane koruze
olivno olje
korenčkova stebla za dekoracijo

Profimedia
Krompirjeve košarice

Priprava: Krompir narežemo na kocke in ga kuhamo v slani vodi približno 20 minut. Vodo odlijemo. Krompirju dodamo žlico masla in pretlačimo z ročnim mešalnikom. Solimo in pustimo, da se malo ohladi (približno 5 minut). Nato stepemo jajce, grahov pire in toliko smetane, da postane zmes kašasta, vendar ne redka. Nato pečico segrejemo na 200 °C. Maso damo v slaščičarsko vrečko z odrezano konico in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo košarice s premerom približno 7 cm, pokapljamo s stopljenim maslom in pečemo do zlatorjave barve, približno 10–15 minut. Pripravljene krompirjeve kolačke napolnimo z narezano redkvico, grahom in koruzo. Pokapljamo z olivnim oljem in okrasimo s korenčkovim prelivom. Sledi samo še to, da okusno jed postrežete!

Kruhovi mafini s slanino

Sestavine za 24 kosov:
4 majhne žemljice (stare en dan)
250 ml mlačnega mleka
4 jajca
100 g zmehčanega masla
ščepec mletega muškatnega oreščka
sol 60
1 velika pest svežih mladih kopriv
250 g prekajenega mesa

Shutterstock
Kolački iz nadeva



Priprava: Žemljice narežemo na majhne kocke, damo v večjo skledo in pokapamo z mlekom. V posodi stepemo rumenjake, zmehčano maslo, muškatni orešček in sol. Beljake stepemo v trd sneg. Mešanico z rumenjaki dobro premešamo z narezanimi žemljicami. Koprive v cedilu prelijemo z vrelo vodo, ožamemo in na drobno sesekljamo. Skupaj s kockami prekajenega mesa jih dodamo v nadev in nežno premešamo. Na koncu z lopatko narahlo primešamo stepeni sneg. Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi košaricami in ga napolnimo tako, da nadev štrli nad ravnino modela. Pečemo v ogreti pečici do zlatorjave barve, približno 15–20 minut.


Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.