Zanimivosti

Freedom Holding Corp. je prekinil vse svoje poslovanje v Rusiji

Oglasno sporočilo
31. 3. 2023, 12.07
Deli članek:

Freedom Holding Corp., ustanovitelj Freedom Finance Europe, je zaključil prodajo ruskih sredstev in prenehal z vsemi operacijami v Rusiji

Od prvega dne vojne v Ukrajini sta Freedom Finance Europe in Turlov osebno aktivno zagotavljala humanitarno pomoč Ukrajini. Ukrajinskim dobrodelnim ustanovam so skupaj podarili približno 8 milijonov evrov. Sredstva so bila uporabljena za nakup reševalnih vozil, medicinske opreme in osnovnih potrebščin.

Odločitev Freedom Holding Corp o prodaji ruskih sredstev - večji del poslovanja holdinga - je posledica invazije Rusije na Ukrajino, ustanovitelj in generalni direktor družbe Timur Turlov je dejal v intervjuju za latvijsko izdajo revije Forbes.

V začetku leta 2022 se je Turlov odpovedal tudi ruskemu državljanstvu: »Po ruski invaziji na Ukrajino smo verjeli, da je najbolje, da se naše podjetje znebi naših ruskih poslov, saj sem se odpovedal svojemu ruskemu državljanstvu. Osredotočeni smo na našo rast v Kazahstanu, drugih območjih Evrope in Združenih državah Amerike. Potrošniki v Evropi gravitirajo k naši platformi in ta transakcija nam bo omogočila, da se osredotočimo na tovrstno rast.«

Freedom Holding Corp. se je zavezala, da bo od začetka vojne delovala na prestrukturiranju podjetja in sprejela vse potrebne ukrepe za prodajo ruskega dela podjetja. To je bilo izrednega pomena za Freedom Holding Corp., zato so ponosni na prizadevanja vseh zaposlenih v tem intenzivnem enoletnem obdobju.

Pogodbo za prodajo Freedom Finance Investment Company (IC) in Freedom Finance Bank je odobrila ruska centralna banka.

Maxim Powalishin, ki je prej opravljal funkcijo namestnika izvršnega direktorja in je bil član upravnega odbora IC, je pridobil 100% osnovnega kapitala obeh družb. Kot del obsežnega prestrukturiranja, napovedanega junija 2022, je Freedom Holding Corp. kupil tudi 90.43% delež v Kazahstanu Freedom Finance JSC od Freedom Finance ICS, da bi prevzel popoln nadzor nad kazahstansko družbo.

Z zaključkom poslovanja v Rusiji, kot tudi zgoraj omenjeno prestrukturiranje, Freedom Holding Corp. nadalje spodbuja rast in razvoj svojega poslovanja v Kazahstanu, Evropi in Združenih državah Amerike.