Starši pozor!

Videoigrica, ki jo obžujejo tudi slovenski otroci, na udaru pedofilov

R.T.
31. 3. 2023, 11.02
Posodobljeno: 31. 3. 2023, 13.09
Deli članek:

Pozor pri uporabi igrice Roblox. Privablja otroke mlajše od 13 let, a za njimi prihajajo tudi pedofili.

youtube
Igrica je namenjena otrokom, a omogoča veliko zlorab.

Roblox je ena najbolj priljubljenih otroških videoigric na svetu. Nastala je že leta 2006 in dnevno se z njo zabava že preko 40 milijonov otrok s celega sveta. Zasnovana je bila kot nedolžna in varna igra za otroke starejše od osem let. V njej lahko uporabniki, torej otroci, preko avatarjev - svojih digitalnih likov, sklepajo prijateljstva in medsebojno komunicirajo preko spletnih pogovorov.

Ustvarjalci igre ves čas poudarjajo, da nadzirajo spletne pogovore in neprimerne pogovore sproti umikajo. A igra je zasnovana tako, da jo lahko razvijajo tudi uporabniki. Znotraj igre lahko ustvarjajo svoje like in svoje sobe. Tako so že pred meseci ameriški mediji poročali, da so otroci znotraj igrice naleteli tudi na sobe kjer so digitalni liki goli in kažejo svoje spolne organe. Ustvarjene so bile »striptease« sobe in digitalne verzije klubov za zabavo odraslih.

Sporna je tudi uporaba digitalne valute Robux, s katero se lahko znotraj igrice plačuje. Zabeležili so namreč primere, ko so uporabniki z nepoštenimi nameni otrokom z digitalno valuto plačevali, da so obiskovali spleta mesta z neprijetno vsebino.

Kljub sporočilom ustvarjalcev igre, da ves čas nadzirajo dogajanje in da neprimerne sobe sproti ukinjajo, kot kaže niso najbolj uspešni. Lansko leto je bila na sodišči v San Franciscu proti Robloxu vložena tudi tožba s Centra za žrtve socialnih medijev, saj naj bi omogočil zlorabo mladoletnega dekleta S.U. Le ta se je na Robloxu zapletla s skupino odraslih moških, ki so jo prepričali, da si je, kljub temu, da je bila stara šele 11 let, odprla račune na Facebooku, Instagramu in Snapchatu. Nagovarjali so jo k uživanju alkohola in prepovedanih drog ter na koncu tudi k pošiljanju neprimernih fotografij. Dekle je pri 11 letih prvič poskušalo storiti samomor. Ameriški mediji poročajo tudi o preiskavi, ki obravnava zlorabo kar 150 otrok, med katerimi jih je bilo kar 60 mlajših od 13 let.

Obtožb na račun Robloxa pa še ni konec. Danes ameriška revija Forbes poroča, da obstaja sum, da so na stotine uporabnikov Robloxa osumljene zaradi pranja denarja. Ali so med njimi tudi otroci ni znano.