Konzervansi, emulgatorji, maščobe

Kaj se skriva v žemlji, ki jo imate danes za zajtrk?

Mare Koren
1. 4. 2023, 07.15
Posodobljeno: 1. 4. 2023, 08.51
Deli članek:

Se morda žemlja, kajzerica ali štručka pogosto znajde na tvojem jedilniku? Za zajtrk, v sendviču ali kar tako za malico? Ali veste, da so med njimi razlike?

Dreamstime
Polnozrnati izdelki s semeni imajo praviloma več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob.

Po videzu zagotovo težko ločimo med kakovostnimi in manj kakovostnimi izdelki, nujno je branje sestavin.

Konzervansi, emulgatorji, maščobe

Osnovne sestavine za pripravo kruha so voda, moka, kvas in sol. A pri kruhu, ki ga lahko izberemo v nakupovalnih središčih, je zaradi tehnoloških lastnosti testu za kruh dodano še marsikaj ne glede na to, za kakšen tip kruha gre. Proizvajalci nam poskušajo zagotoviti daljšo obstojnost, ki jo potrošniki pričakujemo, z dodajanjem različnih maščob, konzervansov, emulgatorjev, stabilizatorjev in sredstev za obdelavo moke (encimi, sladna moka, askorbinska kislina).

Kdaj seznam sestavin ni obvezen?

Razlike med sveže pečenim ali pakiranim kruhom skoraj ni. Čeprav bi predvidevali, da bo v sveže pečenih izdelki manj dodatkov, saj se načeloma prodajo še isti dan in ne potrebujejo tako 'dolgotrajne svežine', so sestavine med izdelki zelo podobne. Večinoma se ti izdelki v trgovine dostavijo zamrznjeni in pripravljeni za 'dopeko' v trgovini. Tako je potrošnik pred misijo nemogoče, če želi postrežene izdelke primerjati med seboj. Ob predstavitvi nepredpakiranega izdelka seznam sestavin namreč ni obvezen, označeni morajo biti le alergeni, ime izdelka ter podjetje in sedež proizvajalca. Ob vprašanju, nam morajo sicer trgovci zagotoviti ustrezno informacijo o sestavinah in hranilni vrednosti. V nekaterih trgovinah smo sicer opazili seznam sestavin poleg izdelkov, kar je pohvalno.

Izdelek s semeni ima več kalorij 

Za lažjo predstavo so naključno izbrali nekaj izdelkov v večjih trgovskih središčih. Pekovski izdelek s semeni je največkrat pripravljen iz bele moke z dodatkom ržene ali polnozrnate pšenične moke in potresen z različnimi semeni. Tak izdelek s semeni ima navadno več kalorij, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Ob zaužitju bomo hitreje siti, prav tako pa bo malica veliko bolj okusna. Nedvomno pa bomo zraven tega, da smo nekaj naredili za svoje zdravje, pridobili tudi veliko več energije.

Za obstojnost

Zahteva pri pripravi svežih pekovskih izdelkov je dodajanje emulgatorjev, maščob in konzervansov, ki niso nujno najboljša izbira za prebavo.

Informacije o sestavinah

Če gre za nepredpakiran izdelek, seznam sestavin ni obvezen, označeni pa morajo biti alergeni ter ime izdelka in sedež proizvajalca.