Za krepko telo in vitko postavo

Ste vedeli, da je arašidovo maslo odličen antioksidant?

Mare Koren
1. 4. 2023, 11.07
Deli članek:

Arašidovo maslo smo še pred kratkim opazovali le prek televizijskih ekranov, na katerih so si Američani to okusno pregreho veselo mazali na kruh. Danes namaz najdemo že v večini naših trgovin, naj pa povemo, da je poleg izjemnega okusa poln antioksidantov in blagodejnih aminokislin.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Že res, da je arašidovo maslo vir številnih maščob, zaradi česar se ga mnogi izogibajo in mečejo v koš k nezdravi hrani, pa vendar številni nutricionisti opozarjajo tudi na njegovo blagodejno delovanje. V arašidovem maslu najdemo maščobe, ki jih sicer najdemo v olivnem olju. Te med drugim zmanjšujejo tveganje za pojav bolezni srca in ožilja, dokazano pa znižujejo tudi raven slabega holesterola in pomagajo pri preprečevanju sladkorne bolezni. Ker arašidovo maslo vsebuje veliko kalija, je primerno tudi za tiste, ki radi hrano preveč solijo in tako kopičijo prevelike količine natrija, ta pa posledično močno bremeni delovanje srca.

Maslo, polno antioksidantov

V arašidovem maslu najdemo v zadnjem času izjemno opevan antioksidant resveratrol, ki ga mnogi priporočajo zaradi njegovega močnega delovanja, saj preprečuje celo nastanek rakavih obolenj. Poleg resveratrola najdemo v maslu še številne vitamine in minerale, med katerimi prednjačijo niacin, vitamin E, kalcij, baker, železo in magnezij. Strokovnjaki so ugotovili, da količina antioksidantov v arašidovem maslu presega vrednosti, ki jih najdemo v jabolkih, korenju in celo v rdeči pesi.

Za krepko telo in vitko postavo

Arašidi niso oreščki, kot mnogi mislijo, temveč stročnica. So sorodniki graha, fižola, leče in čičerike. Bogati so z beljakovinami, te pa nujno potrebujemo, saj so hrana mišicam in ohranjajo telo krepko. Arašidovo maslo je nadvse primerno tudi za vse tiste, ki si želijo shujšati ali pa ohraniti zgolj vitko postavo. Spodbuja delovanje presnove in nas nasiti za dlje časa. Zaradi številnih beljakovin pa bomo v telo vnesli le zdrave kalorije. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da arašidovo maslo kombiniramo z mlečnimi izdelki, saj se bodo tako aminokisline, ki jih vsebuje, lažje absorbirale.

Zmerno

Kljub izjemni sestavi nikar ne pretiravajte z uživanjem arašidovega masla. Priporočeni sta do dve žlici na dan, saj 100 gramov arašidovega masla vsebuje kar 588 kalorij.