Uporabni triki

Ne čakajte, zdaj je čas za spomladanska opravila!

Mare Koren
1. 4. 2023, 17.51
Deli članek:

Ste se že lotili spomladanskih opravil? Ste že oprali zavese, zribali umazana balkonska tla, očistili štedilnik in kuhinjsko napo? V nadaljevanju vam ponujamo kup uporabnih trikov!

Dreamstime
Pomladno čiščenje oken

Preden čisto zares zavihate rokave in se lotite pomladnega pospravljanja, le še nekaj drobnih trikov, ki bodo pripomogli, da se pomladno čiščenje ne bo spremenilo v pomladno katastrofo.

Začnite z najmanj agresivnimi sredstvi, in če ne gre, nadaljujte z agresivnejšimi. Tako boste zavarovali površine, prav tako pa ravnali bolj prijazno do sebe in okolja. Če ste kupili novo čistilo, ki ga še ne poznate, ga za začetek preizkusite na skritem delu pohištva ali druge površine; v kopalnici uporabite razkužilo za pokrovom straniščne školjke, čistilo za štedilnik pa v zadnjem kotu, ki je manj opazen. Tam naj deluje čez noč.

Najbolj umazano na koncu

Pravzaprav lahko pod to kategorijo umestimo kar vse vrste prehladov, ki jih poznamo: prehlad sinusov, prehlad grla, prehlad ušes, oči, tudi glave … Kadar v času, ko razsajajo prehladi, zbolimo, radi rečemo, da gre za prehlad. Če je ta specifično lokaliziran, pač pravimo, da smo si prehladili zgolj tisti del telesa. Vse to, kar smo pravkar opisali, so torej simptomi prehlada. Seveda laično verjamemo, da je prehlad lahko centraliziran zgolj v našem grlu in dihalih, a ni vedno tako. Včasih se običajni prehlad kaže prek glavobola ter vnetih in polnih sinusov, spet drugič imamo težave z očmi ali ušesi, tretjič pa nam nagajata grlo in nos. Pri tem torej ne gre za več različnih oblik prehlada, ampak zgolj za splošen prehlad, ki se kaže različno. Vneti sinusi, glavobol, polna in boleča ušesa, solzne, rdeče oči, ki so občutljive za svetlobo … vse to so le različne plati običajnega prehlada.

 Dober načrt

Da si ne boste naredili več dela kot koristi, pred čiščenjem pripravite načrt. Čistiti začnite od zgoraj navzdol. Tako boste čistili sproti in po vrsti. V kuhinji denimo začnite s čiščenjem prahu iz predalov, nato se lotite zgornjih polic in predalov ter počasi napredujte naprej, proti tlom. Najbolj umazane površine (štedilnik in hladilnik v kuhinji, umivalnik in straniščna školjka v kopalnici) počistite na koncu. Tako ne boste raznesli bacilov po vsem prostoru, krpe pa bodo ostale čiste vse do konca.

Ne pozabite dezinficirati

Seveda najbolj umazane površine zahtevajo tudi nekaj dezinfekcije, a za to ne potrebujete dragih in strupenih čistil. Dovolj bo, če jih boste očistili z medicinskim alkoholom, kot dezinfekcijsko sredstvo lahko uporabite tudi kis.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Zavese

Nikar ne pozabite na zavese, saj se lahko neprijeten vonj neopranih zaves razširi po vsem stanovanju. A niso vse zavese za v domači pralni stroj. Nekatere bodo ohranile svoj videz in sijaj le v kemični čistilnici. Zato pred pranjem preverite etiketo in upoštevajte navodila o vzdrževanju.

Kopalniška zavesa

Najpogosteje uporabljeno zaveso, v prhi v kopalnici, naj bi očistili in dobro posušili vsaj enkrat na mesec. Enkrat na leto pa kar zamenjali.

Okenski okvirji

Poleg stekel dobro zdrgnite tudi okenske okvirje; idealno čistilo je mešanica žlice otroškega šampona in dveh litrov vode.

Žimnica

Dobro posesajte ali, še bolje, na vročem soncu stepite in prezračite žimnico. Če se je nanjo po nesreči polulal otrok, jo boste na hitrico osvežili z nekaj vode in sode bikarbone. Pustite, da se posuši, in posesajte.

Kuhinjska napa

Ko opravite s štedilnikom, očistite še kuhinjsko napo. Namočite jo v kad z vročo vodo in detergentom. Odlična kombinacija z vročo vodo sta nepogrešljiva soda bikarbona in kis, ki bosta hitro opravila z maščobo.

Hladilnik

Ne pozabite očistiti hladilnika in zamrzovalnika. Najprej ju dobro očistite z mešanico tople vode in detergenta, na koncu pa razkužite še z mešanico vode in kisa.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Rok trajanja

V kuhinji zavrzite vse, čemur je pretekel rok uporabnosti, oziroma hrano, ki je na policah več kot pol leta. Zamenjajte zaščitni papir na policah.

Preproge

Vsaj enkrat na leto si preproge zaslužijo kvalitetno čiščenje. Uporabite specializirana čistila za čiščenje preprog ali pa na pomoč pokličite profesionalce. Če so preproge manjše, jih operite v pralnem stroju.