Lažna fotografija

Je Putin res pokleknil pred kitajskim predsednikom?

R.T.
23. 3. 2023, 20.09
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 20.25
Deli članek:

Na srečanju med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in njegovim kitajskim kolegom Xi Jinpingom je bilo posnetih veliko fotografij. Ena je še posebej pritegnila pozornost.

Twitter
Putin ni pokleknil pred Xijem. Kitajska pa je trenutno zagotovo bolje stoječa država.

Na srečanju v Moskvi sta si veljaka obljubila, da bosta njuni državi še naprej tesno sodelovali. Podpisala sta vrsto dogovorov in se z nasmeški na licu pustila fotografirati. Na družbenih omrežjih pa izstopa fotografija, na kateri se zdi, da Putin klečim pred Xijem. Gre za ponazoritev dejanskega razmerja sil med državama? Je Rusija z vojno v Ukrajini in Zahodnimi sankcijami postala življenjsko odvisna od Kitajske? Gre za gesto ponižnosti, so se spraševali nekateri, je nemara Putinu v slogu ameriškega predsednika Joe Bidna ponagajalo koleno?

Twitter / Deutsche Welle
Še posebej izstopajoči dele "zlepljenke".

Ne, fotografija je lažna. Nekdo je imel toliko časa in volje, da se je s pomočjo umetne inteligence poigral in naredil »lepljenko« (prosto po nekdanjemu ministru Andreju Vizjaku). To so dokazali tudi novinarji medija Deutsche Welle, ki so zadevo preverili iz različnih vidikov. Vzvratno iskanje fotografije (reverse search) je našlo kot prvo objavo fotografije 20. marec, ni pa odkrilo vira. Pregledali so objave vseh fotografskih agencij in na nobeni fotografiji ni Putin klečal. Tudi program Hugging Face je ocenil, da obstaja 57-odstotna verjetnost, da je fotografija delu umetne inteligence. Za nameček so novinarji zaznali veliko podrobnosti, ki že na videz ne ustrezajo dejanskosti. Navsezadnje pa, Putin pred fotografi nikoli ne bi pokleknil pred Xijem.