Oumuamua

Ima nenavadni prišlek iz vesolja tako preprosto razlago?

R.T.
23. 3. 2023, 15.14
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 15.14
Deli članek:

V Oumuamui, skrivnostni medzvezdni tvorbi, ki je naše Osončje obiskala leta 2017, je bilo prelitega že precej črnila.

Profimedia
Odkar so tvorbo prvič odkrili, buri domišljijo.

Gre za prvi medzvezdni predmet, ki smo ga zaznali v našem Osončju. 400 metrov dolgi predmet je bil izrazito podolgovat, takšnih kometov pa še nismo videli. Je mar šlo za neke vrste nezemljansko tehnologijo? Tujek je bil edinstven ne le zaradi oblike, ampak tudi, ker je njegova hitrost, ko se je oddaljeval od Sonca, rahlo narasla, namesto da bi upadla.

Kometi so zmožni pospeševati, kadar se oddaljujejo od zvezde, kadar toplota, ki jo ta oddaja, sprosti v njih ujete pline, ti pa učinkujejo kot pogon. Vendar pa tujek ni imel značilnega repa. Raziskovalci z ameriških univerz Kalifornija, Berkeley in Cornell pa so zdaj postregli z odgovorom, ki je relativno preprost.

Oumuamua je prišel iz medzvezdnega prostora, kar pomeni, da je bil izpostavljen kozmičnemu sevanju. To je prodrlo globoko v njegovo notranjost in doseglo tam ujeti led. Sevanje je vodo spremenilo v plin vodik, ki je ostal ujet v kamnini, dokler se ni približal Soncu. Komet je zaradi toplote iztisnil vodik, kar je bilo dovolj za pospešek. Plin bi okoli kometa oblikoval zelo tanko lupino, vendar premajhno, da bi ga videli s teleskopi na Zemlji.