Izbira je velika

Uporabljate sončnično, bučno, olivno ...

Mare Koren
21. 1. 2023, 10.43
Deli članek:

Ob nakupu olja je treba vedeti, kako ga bomo v kulinariki porabili. Izbira na tržišču je velika, zato je to toliko pomembnejše.

Dreamstime
Bučno olje

Če smo nekoč za cvrtje uporabljali zgolj sončnično olje, za pripravo solat pa oljčno in bučno olje, so danes časi in predvsem trendi precej drugačni. Mnogi hrano pripravljajo tudi na maslu, spet drugi uporabljajo izključno kokosovo olje, da ne govorimo o arašidovem, lešnikovem … V azijski kuhinji se denimo najpogosteje uporablja sezamovo olje. Ob toliko večji zbiri je lahko človek zbegan, zato smo preverili, katero olje je najboljše za določen namen. A najprej k tistim vrstam, ki se uporabljajo najpogosteje.

Sončnično olje

Je nevtralnega oziroma neizrazitega okusa in vonja, lahko tekoče in svetlo rumene barve. V hladno iztisnjenem sončničnem olju prevladujeta linolna in oleinska maščobna kislina, ki mu z vitaminom E zagotavljata razmeroma visoko antioksidativno in toplotno stabilnost, glede na to, da v olju ni skoraj nič linolenske maščobne kisline omega 3. To je sicer za zdravje huda pomanjkljivost, zato je olje za uživanje (v prelivih in podobno) manj primerno.

Oljčno olje

Aroma oljčnega olja, okus in barva se lahko močno razlikujejo glede na sorto, lego rastlin, mikroklimo in letino na splošno. Motnost oljčnega olja ni nujno slaba. To je posledica fine porazdelitve rastlinske vode, emulgirane v olju, ter drobcev rastlinskega tkiva in mikroorganizmov. Hladno iztisnjeno ekstra deviško oljčno olje je dragoceno za ohranjanje zdravja, zato ga uporabljamo tudi v hladnih jedeh. Primerno pa je tudi za termično obdelavo.

Bučno olje

Iztisnemo ga lahko iz praženih ali nepraženih semen, kar pomeni tudi različno kemijsko sestavo. Bučno olje je bogato z rastlinskimi steroli, v primerjavi z vsemi drugimi rastlinskimi olji ima tudi značilno visoko vsebnost delta-7-sterolov. Ima zelo nizko točko dimljenja, zato ni primerno za toplotno obdelavo in cvrtje, temveč ga uporabljamo predvsem kot solatni preliv, dobro pa je tudi kot dodatek k sladicam.

Profimedia
Tudi maščobe v oljih rastlinskega izvora pomagajo proti hemoroidom.

Oljna ogrščica 

Glede na sestavo maščobnih kislin bi na prvi pogled lahko trdili, da je hladno iztisnjeno olje eno najboljših za cvrtje in toplotno obdelavo, a so raziskave na biotehniški fakulteti v Ljubljani to trditev ovrgle. To olje je primerno za hladne jedi in solatne prelive. Drugačen pa je primer izluženega in rafiniranega olja oljne ogrščice, ki naj bi ga bilo mogoče segrevati na razmeroma visoko temperaturo, 180 stopinj Celzija.

Sezamovo olje 

Najboljše je hladno iztisnjeno olje iz nepraženih semen. Sezamovo olje je primerno kot zabela za različne solate, za pripravo vseh vrst hladnih jedi pa tudi toplotno obdelavo hrane.

Olje črne kumine

Ima visoko vsebnost oleinske kisline omega 9 in nizko vsebnost alfalinolenske kisline omega 3. Vsebuje tudi veliko vitamina E in betakaroten. Najbolje je uživati surovo olje.

Orehovo olje

Vedno uporabljamo samo hladno, saj je občutljivo za oksidacijo. Je dobro za zdravje, saj ima esencialne maščobne kisline in ugodno razmerje omega 3 in omega 6.

Konopljino olje

Ima izjemno dobro razmerje omega 6 in omega 3. Konopljino olje je odlično dopolnilo za izboljšanje presnovnih procesov in delovanja celic.