Deseta zmaga

Ilka Štuhec zmagala na smuku

G.G.
21. 1. 2023, 11.06
Posodobljeno: 21. 1. 2023, 12.32
Deli članek:

V petek je bila druga na prvem smuku v Olympii delle Tofano, danes pa je bila najhitrejša.

Profimedia
Ilka Štuhec spet dosega vrhunske rezultate.

Včeraj je za 13 stotink zaostala za Italijanko Sofio Goggio, ki je danes odstopila. Ilka Štuhec je odsmučala sijajno in ugnala vso konkurenco ter s tem prišla do desete zmage v karieri. Najbližje ji je prišla s številko 30 Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie, ki je zaostala 26 stotink, štiri več pa je bila zadaj Italijanka Elena Curtoni.

Ilka Štuhec je druga najboljša smukačica sezone. V posebnem seštevku discipline je zbrala že 372 točk. Več jih ima le Goggia 480. V skupnem seštevku zime je skočila na deseto mesto s 388 točkami, kar je že zdaj več, kot je osvojila točk v zadnjih dveh sezonah skupaj. Še naprej vodi danes sedma Američanka Mikaela Shiffrin (1281).

Štuhčeva današnje priložnosti za skok na vrh lestvice ni zapravila. Že zgoraj je bila 24 stotink sekunde hitrejša od takrat vodilne Norvežanke Ragnhild Mowinckel, nato je bila zelo hitra s 43 stotinkami prednosti, tudi ob tretjem vmesnem času je bila 29 stotink hitrejša ter znova najhitrejša od vseh v finalnem delu. Štuhec je ciljno črto prečkala v zeleni barvi vodilne s prednostjo 35 stotink.

Po prihodu v cilj se je v izteku vrgla na hrbet ter se veselila. Nato pa se je usedla na rdeči stol vodilne v ciljnem izteku ter zadovoljna spremljala potek tekme in se veselila z drugimi smučarkami. Čestitke in objem je prejela od Shiffrin, po njeni sijajni vožnji pa je objela mlado Norvežanko Lie.

S šestimi smukaškimi zmagami je najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih je zmagala Tina Maze, ki je sicer slovenska rekorderka s 26 zmagami v svetovnem pokalu. Štuhec je vpisala 12. uvrstitev na smukaške stopničke, s čimer je najuspešnejša Slovenka v kraljevski disciplini. Maze je v času kariere zbrala 11 uvrstitve na zmagovalni oder na smukih.