preverite nekatere rešitv

Ste utrujeni in zaspani? Je kriv nizek krvni tlak?

Mare Koren
14. 1. 2023, 21.25
Deli članek:

Šibka srčna moč, ki kri potiska po žilah, nam lahko povzroča vrsto preglavic, od vrtoglavice do stalne utrujenosti in zaspanosti. To pa še zdaleč ni vse, preverite nekatere rešitve.

Profimedia
Spremljajte nihanje krvnega tlaka in uživajte hrano, ki ga zvišuje.

A kakor imamo po eni strani zaradi hipotenzije težak vsakdan, tako se lahko potolažimo z namigovanji, da celo podaljšuje življenje. V večini primerov ni niti malo nevarna.

Hladne roke in noge

Nizek krvni tlak je precej pogosta težava, ki lahko vpliva na kakovost življenja. Da imamo nizek krvni tlak, lahko pomislimo, če se zjutraj težko spravimo k sebi. Počutimo se kot povoženi in se težko zberemo, drugi znaki pa so še mrazenje, hladne roke in noge ter nenadna omotica, ki se lahko stopnjuje vse do omedlevice. V uteho nam je lahko, da se pri večini težava uredi kar sama od sebe, kajti s staranjem krvni tlak nekoliko naraste in se po navadi ustali pri normalni vrednosti.

Pogostejši je pri ženskah

K nizkemu krvnemu tlaku so nagnjene predvsem visokorasle, vitke ženske. Pri njih so mišice in vezivna tkiva slabše razviti in tudi zaradi tega tlak v ožilju pada. Nizek tlak pogosteje prizadene starejše ljudi, preprosto zato, ker njihov krvni obtok ni več dovolj obremenjen. Nizek krvni tlak imajo tudi nosečnice, menda kar vsaka tretja, saj se v nosečnosti spremeni celotno delovanje ženskega organizma, kar pa, če so vrednosti pod 90/60, ni dobro niti za plod niti za žensko. Maternica je namreč slabše prekrvljena in plod dobi manj kisika, zato je tveganje za prezgodnji porod in splav večje. Ginekologi svetujejo več sprehodov oziroma lahkotnega športa, zdravil pa običajno ne. Moški imajo, nasprotno, po navadi močnejše mišičje, ki pritiska na krvne žile. Zato imajo tudi pogosteje zvišan krvni tlak.

Ukrepi ob nizkem tlaku

Ni prijetno biti ves čas utrujen, omotičen, brez volje in zaspan.

Bolje je pozdraviti bolezen, ki jo zdravnik včasih odkrije za kronično znižanim krvnim tlakom. Pri tako imenovani idiopatski obliki, pri kateri vzrok ni znan, pa si moramo pomagati sami.

1. Zaužijmo dovolj soli. Na srečo je večkrat tako, da ljudem s hipotenzijo slana hrana prija sama po sebi.
2. Poleg slane klobase in kozarčka vina je pomembno še, da veliko pijemo. Tekočina namreč poveča volumen krvi in pritisk se zviša.
3. Koristi sveže stisnjen korenčkov sok in zjutraj žlička peloda.
4. Pritisk zviša tudi prhanje ali kopeli z izmenično toplo in hladno vodo.
5. Privoščimo si masažo tuina. Po kitajski medicini je pri nizkem tlaku moteno ravnovesje jina in janga, primanjkuje tudi energije či, masaža določenih točk na meridianih pa te težave odpravlja.