Kako je v tujini

Greste na smučanje? Imate zavarovanje?

Mare Koren
14. 1. 2023, 18.31
Deli članek:

Kot imeniki evropske kartice zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini lahko izkoristili nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže.

arhiv Svet24
(ne)varna smuka.

A to naj ne bi bilo zagotovilo, da ne bodo potrebna določena doplačila. V Avstriji, Italiji in Franciji boste v večini primerov morali stroške helikopterskega prevoza s smučišča v bolnišnico in reševanja s sanmi kriti sami, razen če vaše zavarovanje veleva drugače. To so namreč največji stroški, ki lahko potrošnika doletijo v primeru nezgode na smučišču. Vsaka država ima svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj države, a je vsem skupno, da zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

Kaj velja v Avstriji

V Avstriji evropska kartica krije le stroške prevoza z reševalnim vozilom iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da evropska kartica krije tudi stroške reševanja.

Kako je v Franciji

Osnovno zdravstveno zavarovanje stroškov reševanja s helikopterjem ali drugega reševanja ob poškodbi na smučišču oziroma blizu smučišča ne krije niti v Franciji. Edina izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja precejšnje tveganje nespešnega dokazovanja okoliščin.

Dreamstime
/

Posebej previdno v Italiji

Posebno previdnost svetujejo tudi smučarjem v Italiji. Pravice iz zdravstvenega zavarovanja se med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo. Italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo oziroma soprispevek, ki ga plačate sami in po navadi znaša nekaj deset evrov, odvisno od obsega in vrste storitve. Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo.