komet C/2022 E3 (ZTF)

Ta zeleni popotnik nas je nazadnje obiskal med ledeno dobo, zdaj je spet tukaj

R.T.
11. 1. 2023, 08.50
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 09.00
Deli članek:

Zemlja je bila še v zadnji ledeni dobi, ko je bilo to nebesno telo človeku nazadnje vidno na nočnem nebu.

Profimedia
Zelenkasti komet C/2022 E3 (ZTF).

Natančneje, to se je zgodilo pred približno 50.000 leti, so izračunali astronomi. Zeleni komet z imenom C/2022 E3 (ZTF), ki je sestavljen iz ledu in prahu, so 2. marca lani v okviru projekta Zwicky Transient Facility, namenjenega mapiranju vesolja, odkrili astronomi v observatoriju Palomar v kalifornijskem San Diegu.

Kot so nedavno pojasnili pri ameriški Nasi, se bo komet Soncu predvidoma najbolj približal 12 januarja, v naslednjih dnevih in tednih pa bo hkrati dovolj blizu nam, da bi ga lahko bilo možno z Zemlje videti tud s prostim očesom. Zagotovo pa bo za to zadoščal vsaj običajen daljnogled. Od preostalih zvezd na nebu ga bo mogoče ločiti po repu, sestavljenem iz delcev prahu, in zelenkastem odsevu oziroma avri. Njegova zelenskasta avra je posledica kome, plinskega ovoja, ki obdaja jedro kometa ob njegovem približevanju Soncu. Zaradi toplote namreč pride do sublimacije ledu v plinasto stanje.

Profimedia
Zelenkasti komet C/2022 E3 (ZTF).

Astronomi predvidevajo, bo komet s premerom približno enega kilometra s prostim očesom najlažje opaziti proti koncu januarja, a je vse odvisno od tega, kako svetel bo postal ob približevanju Soncu. »Svetlost kometov je notorično nepredvidljiva,« so pojasnili pri Nasi. Zemlji se bo sicer najbolj približal na začetku februarja, in sicer na 42 milijonov kilometrov razdalje. Da bi ga takrat zagotovo videli, morajo zvedavi posamezniki svoje teleskope in daljnoglede usmeriti v bližino zvezde Severnice.