Laura Sardinšek

Pomladite se lahko tudi brez kirurškega liftinga

Zoran Franc
10. 1. 2023, 10.56
Posodobljeno: 10. 1. 2023, 11.04
Deli članek:

Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra, nam je tokrat razkrila metodo nekirurškega pomlajevanja, pri katerem so rezultati doseženi z lokalnim termičnim učinkom.

Luka Švigelj
Izvajanje pomlajevanja vratu s HIFU tehniko.

Staranje je naraven življenjski proces, ki poteka v vseh organih, najopaznejše spremembe pa so vidne na koži. V želji po ohranjanju mladostnega videza uporabljamo različne kirurške in nekirurške postopke, ena izmed najnaprednejših in v zadnjem času zelo priljubljenih metod nekirurškega pomlajevanja pa je terapija HIFU, pri kateri so rezultati doseženi z lokalnim termičnim učinkom.

Kako tehnologija HIFU deluje?

Gre za uporabo fokusiranega ultrazvoka visokih moči za segrevanje globokega dermisa (usnjice) in spodaj ležečega subdermalnega povezovalnega tkiva (SMAS) na 60 do 70 stopinj Celzija. Toplota povzroči majhne, dobro definirane in kontrolirane cone toplotne poškodbe v globokem dermisu in spodaj ležečem subdermalnem povezovalnem tkivu, ne da bi pri tem poškodovala povrhnjico oziroma površino kože. S terapijo HIFU tako delujemo na kožo in tudi podkožne strukture, kar je bilo do zdaj mogoče le s kirurškim liftingom. HIFU povzroči natančno in selektivno kolagensko denaturacijo v koži, kar vodi do skrčenja in skrajšanja kolagenskih vlaken, čemur sledi regeneracijski odgovor kože na poškodbo s tvorjenjem novega kolagena. To pa prinaša pomlajevanje in učinek liftinga, večjo elastičnost in čvrstost kože ter zmanjšanje gub.

Kako poteka okrevanje po izvedeni terapiji?

Okrevanja praktično ni in stranka lahko takoj nadaljuje svoje obveznosti, saj po terapiji HIFU na koži ni vidnih sprememb. Po tretmaju je mogoče opaziti le kratkotrajno rdečico in občutek rahle bolečine kože na dotik, ki izzveni v nekaj dneh.

Za koga je primerno nekirurško zatezanje obraza z ultrazvokom?

Terapija HIFU se uporablja za pomlajevanje in lifting obraza, zmanjšanje gub na obrazu, izboljšanje teksture kože in odpravo podbradka. S staranjem se začnejo povešati koža in globlje kožne strukture, pojavljati se začnejo gube, zato izvajanje terapije priporočamo osebam, pri katerih so opazne te starostne spremembe. Terapija je tako primerna za vse, ki imajo zmanjšan tonus in povešeno kožo ter izražene gube. Terapija HIFU se za dvigovanje in učvrstitev kože uporablja tudi na predelu vratu, podbradka, dekolteja in drugih področjih telesa. Odlične rezultate kaže pri odpravi podbradka in oblikovanju telesa z odpravo viseče kože. V grobem bi lahko dejali, da je pomlajevanje s to tehnologijo namenjeno ljudem, ki si iz različnih razlogov kirurškega posega ne želijo, mlajšim osebam z začetnimi znaki staranja in tistim, pri katerih bi bil operativni poseg preveč tvegan.

Koliko časa so opazni rezultati in koliko ponovitev postopka se priporoča?

Rezultati terapije HIFU so vidni takoj po izvedeni terapiji zaradi krčenja kožnih struktur,  vendar postopek nastajanja kolagena in regeneracije lahko traja tudi nekaj mesecev, zato je za realne rezultate treba počakati od tri do šest mesecev, proces obnove in regeneracije kože pa lahko traja tudi do 12 mesecev. Že po eni terapiji koža postane bolj napeta, izboljša se tonus kože in gube postanejo manj izrazite. Trajnost rezultata je odvisna od posameznika in stanja kože, terapijo je priporočljivo ponoviti enkrat na dva do tri leta, saj procesa staranja ne moremo zaustaviti, z izvajanjem terapije pa ga lahko nekoliko upočasnimo oziroma ublažimo starostne znake.

Luka Švigelj
HIFU tehnika je primerna tudi za pomlajevanje podbradka.

Ali  je terapija HIFU učinkovit nadomestek liftinga obraza?

S to terapijo delujemo na kožo in tudi globlje podkožne strukture, česar ne moremo doseči z nobeno drugo pomlajevalno tehniko in kar je bilo do zdaj mogoče le s kirurškim liftingom. S terapijo HIFU dosežemo zategovanje kože in učinek liftinga brez uporabe invazivnih kirurških postopkov in injekcij. Rezultati terapije so v veliki meri odvisni od predhodnega stanja kože in tkiva ter starosti osebe. Najboljši rezultati so doseženi pri osebah nad 30 let z lažjo in srednjo izraženo povešenostjo tkiva. Pri starejših osebah z izrazito povešenostjo kože in tkiva je postopek treba večkrat ponoviti, kljub temu pa ne moremo doseči rezultatov, kot bi jih dosegli s kirurškim liftingom. S krčenjem kolagenskih vlaken v koži in spodaj ležečih tkivih dosežemo učinek liftinga, a terapija ne more nadomestiti kirurškega zategovanja tkiva. Pomembno je, da ima oseba realna pričakovanja glede rezultatov terapije.

Kdaj priporočate terapijo HIFU in kdaj nekirurški lifting z nitkami?

Ker je staranje obraza večplastno, je treba tudi k pomlajevanju pristopiti na podoben način. Medtem ko s terapijo HIFU delujemo predvsem na kožo in vezivno plast podkožja, lahko z nitmi delujemo tudi na maščobne komponente. Med staranjem se maščobni predelki obraza spuščajo in povešajo ter tako rušijo privlačnost in mladostno polnost obraza. Na obrazu se zarišejo vse bolj grobe gube, ki ga delajo strožjega in bolj utrujenega, kot se v resnici počutimo. S terapijo HIFU napnemo kožo, spodbujamo naravni proces tvorjenja kolagena, z nitmi pa obrazne strukture postavimo nazaj na svoje mesto – dvignemo lahko lica, zabrišemo nazolabialne in marionetne gube ter odstranimo vrečke odvečnega tkiva, ki se nakopiči ob straneh spodnje čeljusti. Pomlajevanje z nitmi in HIFU sta tehniki, ki delujeta najbolje takrat, kadar ju kombiniramo.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra