Konec praznikov

Čas je, da pospravimo novoletno drevesce

Mare Koren
8. 1. 2023, 19.25
Posodobljeno: 8. 1. 2023, 19.27
Deli članek:

Čas decembrskih praznikov in evforija sta za nami in po prazniku svetih treh kraljev, ki ga praznujemo danes, velja pospraviti praznično dekoracijo, prav tako jelke in smrečice.

Profimedia
50 centimetrov premera in globine naj ima jama, v katero boste posadili jelko.

Če se v začetku decembra veselimo praznikov, prihoda treh dobrih mož, mize, polne dobrot, svetlečih lučk ter vonja po cimetu in klinčkih, se ob prihodu prvega meseca v letu toliko manj veselimo pospravljanja. Opravila se ne lotimo brezglavo, temveč premišljeno, saj vse ne spada v isti koš.

Naravne jelke

Če spadate med tiste, ki obožujejo tradicijo in dom zmeraj okrasijo z naravno novoletno jelko, se je v tem času pod njo gotovo nabralo precej iglic, nekoliko manj pri tistih, ki ste izbrali kavkaško jelko. Jelka bo kmalu odvrgla vse iglice, in če si ne želite preproge, polne ostrih iglic, čim prej ukrepajte. Drevesce lahko odvržete v zabojnik za biološke odpadke, tako bo končalo na kompostu. Če ste si omislili smrečico v loncu, pa je pomlad pravi čas, da jo posadite na vrt. Strokovnjaki svetujejo, da jo do pomladi daste na hladno, v varno zavetje, kjer se bo privadila nizkih temperatur. Glede na trenutne razmere, ko zemlja ni pomrznjena, temperature pa so nad lediščem, lahko to naredite že zdaj.

Posadite jo že danes

Za sajenje ne potrebujete posebne priprave. Izberite dan, ko ni vetra, temperature pa so prijetne. Še bolje bo, če boste izbrali sončen dan. Izkopljite jamo s premerom in globino 50 centimetrov. Dno jame razrahljajte z lopato. Zemlje ne zalivajte. V jamo dajte rastlino skupaj z zemljo, ki jo obdaja, in vse skupaj zasujte s preostalo zemljo. Rastlino šele nato obilno zalijte. Pri sajenju smreke pazite, da zemlja ne bo premočna, saj smreki bolj ustrezajo peščena tla. Lahko jo posadite tudi na vetrovno mesto, saj je odporna proti mrazu. Če pa ste izbrali jelko, za podlago izberite globoka, s humusom bogata tla in upoštevajte, da je manj odporna proti mrazu kot smreka.