zalomilo se je

Iz nacističnega zaklada zaenkrat ne bo kruha

R.T.
9. 1. 2023, 13.35
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 13.46
Deli članek:

Iskanje pozabljenega nacističnega zaklada spominja na podvige kultnega Indiane Jonesa. Mar tudi to sodi le na filmsko platno?

Facebook Silesian Bridge Foundation
Srečanje z zgodovinarji

Od lani so na območju stare palače v poljski vasici Minkowskie potekala izkopavanja – tam naj bi bilo zakopanega za 200 milijonov evrov nacističnega zaklada.

Lokacija je bila zapisana v dnevniku domnevnega častnika zloglasne nacistične paravojaške organizacije SS, dnevnik pa je končal v rokah skupine, imenovane Silesian Bridge Foundation. Ta naj bi ga dobila do moškega, ki naj bi se izdajal za sina omenjenega častnika, zastopal pa naj bi tudi prostozidarsko ložo potomcev nacistov, ki se skušajo oddolžiti za grehe svojih prednikov.

Strah pred Sovjeti

Zaklad naj bi bil prvotno skladiščen v prostorih policijske postaje v Vroclavu, od koder naj bi ga nato v spremstvu SS prepeljali proti kraju Jelenia Gora. Med dragocenostmi naj bi bili nakit in drugi kosi iz zasebnih zbirk premožnih Nemcev, ki so živeli v regiji in ki so ga odstopili SS, da bi ga zavarovala pred napredujočo Rdečo armado Sovjetske zveze.

A vsaka sled za njim se je izgubila po tistem, ko je konvoj zapustil Vroclav. Namig se je skrival v pismu nekega častnika SS, ki je svoji ljubimki sporočil, da je zaklad zakopan v omenjeni palači.

Prepis

Omenjena skupina je novembra lani k sodelovanju povabila poljske zgodovinarje, ki so pregledali tako dnevnik kot tudi pismo. Njihovo prvo pomembnejše odkritje je bilo, da ime vasice ni bilo omenjeno v dnevniku.

Že takrat so imeli pomisleke o verodostojnosti obeh.

Zdaj se je izkazalo, da je bil dnevnik prepisan iz knjige, po drugi svetovni vojni izdani v Nemčiji, ki se je ukvarjala z izseljenci iz Spodnje Šlezije leta 1945, in sicer enkrat v 80. letih prejšnjega stoletja. Strokovnjaki so ugotovili tudi, da gre za računovodski zvežčič s preloma 20. stoletja; od skoraj 600 strani jih je večina praznih. Nekaj je računovodskih vnosov z začetka 20. stoletja, na 100. strani pa se začnejo zapisni »nemškega častnika«. Teh je za devet strani, napisani pa so s svinčnikom.