houdini

Kobra se je po pobegu iz terarija in potepanju vrnila sama

G.G.
1. 11. 2022, 13.06
Posodobljeno: 1. 11. 2022, 13.18
Deli članek:

Ko se je pred dnevi iz svojega terarija izmuznila kraljeva kobra, so v akvariju Skansen-Akvariet v Stockholmu postali zaskrbljeni.

Profimedia
To je ta nagajiva kraljeva kobra. Prislužila si je ime Houdini, po slavnem iluzionistu.

Kača se je 22. oktobra povzpela in splazila skozi streho terarija. Izkoristila je špranjo med lučjo in stropom ter se odpravila na raziskovanje medprostorov, napeljav in različnih cevi. Njen pobeg je posnel eden od obiskovalcev, zato so lahko akvarij nemudoma zaprli. Začela se je intenzivna iskalna akcija, saj bi bi bilo prenevarno, da se med gosti smuka strupena kraljeva kobra.

S pomočjo »kačjeslovcev«, vodovodarjev in preciznih kamer so do 26. oktobra locirali, kje se nahaja kobra. Strupenjača, ki so jo po pobegu preimenovali v Houdinija, pa je bila zvita. Ko so že mislili, da jo bodo skozi izvrtane luknje v steni lahko izvlekli, se je premaknila in podaljšala »igro«. Kot so zapisali na Facebook strani tega stockholmskega akvarija, je enkrat skozi luknjo celo pomolila glavo, porogljivo zasikala in smuknila nazaj v črnino.

Iskanje se je nadaljevalo do nedelje, ko se je Houdini samostojno vrnil v svoj terarij. Kobro so natančno pregledali, ker je med svojim potepom ostala v dobrem zdravju, se je včeraj spet predstavila obiskovalcem.

Kraljeva kobra velja za najdaljšo strupeno kačo na svetu. Če ji gre dobro, lahko doseže dolžino od treh do petih metrov. Njen strup je usoden za človeka, ki pa se mu raje izogiba, kot večina kač. Njen naravni habitat so odročni gozdovi južne in jugovzhodne Azije, najraje pa se masti z drugimi kačami, kar je nekoliko nenavadno. Teknejo ji tudi kuščarji, v sili sprejme na krožnik tudi ptiče in podobne manjše prigrizke.