30 let

Tanja Fajon se je v Urugvaju srečala s prekmurskim društvom

G.G./STA
1. 11. 2022, 12.15
Posodobljeno: 1. 11. 2022, 12.20
Deli članek:

Zunanja ministrica Tanja Fajon službeno potuje po Južni Ameriki. V ponedeljek se je v Urugvaju srečala z namestnico ministra za zunanje zadeve Carolino Ache Batlle.

Twitter / Tanja Fajon
Tanja Fajon v družbi predstavnikov slovenske skupnosti v Montevideu.

V pogovorih sta Fajon in Batlle izrazili interes za okrepitev sodelovanja med državama. "Prihodnje leto bo minilo 30 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Urugvajem. Zato upam, da bomo ob tej priložnosti okrepili naše sodelovanje. Veliko priložnosti in potenciala je predvsem na področju digitalizacije, umetne inteligence in zelenih tehnologij," je v poudarila ministrica Fajon.

Slovenija in Urugvaj imata podobne poglede na številna mednarodna vprašanja, predvsem v okviru mednarodnih organizacij. Fajon in Batlle sta v pogovoru naslovili še srečanje zunanjih ministrov EU in Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav, ki je potekalo 27. oktobra v Argentini, in sodelovanju EU z regijo, so sporočili z MZZ.

Fajon se je v Urugvaju, kamor je prispela z obiska v Argentini, srečala tudi z izvršnim direktorjem Agencije za spodbujanje izvoza in investicij Sebastianom Rissom, s katerim sta govorila predvsem o priložnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Srečala se je tudi s podpredsednico republike in predsednico senata Beatriz Agrimon, v ospredju pogovorov pa so bili dvostranski odnosi med državama. Sogovornici sta poudarili tudi pomen multilateralizma ter vlogo in opolnomočenje žensk, so sporočili z MZZ.

Obisk v Urugvaju je ministrica zaključila s srečanjem s predstavniki slovenske skupnosti. Prvemu slovenskemu prekmurskemu društvu, ki je najstarejše slovensko društvo v regiji in šteje več kot 150 članov, se je zahvalila za skrb za ohranjanje slovenskih korenin in kulture, so še sporočili.