OB 1. NOVEMBRU

Kako uredimo kraj večnega počitka

Mare Koren
31. 10. 2022, 21.08
Deli članek:

Če še niste uredili grobov, je skoraj skrajni čas, da to storite zdaj, saj je dan spomina na mrtve pravzaprav že pred vrati. Poletne nasade cvetlic zamenjajte z jesenskimi, med katerimi naj se znajdejo takšne, ki bodo kljubovale snegu in mrazu.

Dreamstime
Ne pretiravajte z barvami. Izberite največ dve in poskrbite, da se med seboj dopolnjujeta.

Že veste, kakšno kombinacijo rož boste to jesen zasadili na grobove svojih pokojnih? Nikar ne bodite razsipni, pomembneje je, da so grobovi lepo urejeni, da simbolizirajo mir, spoštovanje in spomin. Le tako boste izkazali predanost in dali vedeti, koliko so vam zares pomenili. Preverite praktične nasvete in ideje, ki vam bodo pomagali pri urejanju.

Najprej načrt, nato sajenje

Kako in kaj boste zasadili na grob, je popolnoma vaša odločitev, pazite le, da ne bo vsega preveč, saj boste tako izgubili rdečo nit. Ne kupujte preveč različnih vrst, pri izbiri raje upoštevajte pravilo, da je manj več. Izberite raje dve vrsti rastlin, ki se bosta dopolnjevali v barvah in skupaj predstavljali smiselno celoto.

Preproste in nezahtevne

Mačehe veljajo za rože, ki simbolizirajo zvestobo. Niso zahtevne, vendar pa jim moramo kljub vsemu zagotoviti ustrezne razmere za rast. Veljajo za rastline, ki imajo rade vlažna tla, a to ne pomeni, da naj bo zemlja premočena. Zato jih posadite v polsenco ali na sonce, a bodite previdni, saj jim premočno sonce lahko škoduje. Najprimernejši čas za setev je pozno spomladi in jeseni, v dobro odcedno bogato prst.

Krizanteme izražajo nesmrtnost

Krizanteme veljajo za znanilke dneva spomine na mrtve, med drugim simbolizirajo nesmrtnost duše, večnega življenja in podobo žalovanja. Načeloma veljajo za enoletnice, lahko pa jih vzgajamo kot zelnate trajnice s cvetovi najrazličnejših oblik in s široko barvno paleto. Cvetovi so lahko podobni kroglicam, gumbom, marjeticam in še bi lahko naštevali. Rade imajo sončno rastišče in dokaj rodovitna ter dobro odcedna tla. Spomladi jih lahko preprosto množimo s pritličnimi, neolesenelimi potaknjenci. Na gredah so videti lepo v kombinaciji z drugimi jesenskimi trajnicami, posebno z okrasnimi travami in drugimi jesenskimi cvetlicami.