IZBOLJŠAJTE POČUTJE

Zdrav jedilnik za zdravo nosečnost

Mare Koren
1. 11. 2022, 12.02
Deli članek:

Se sprašujete, kaj je priporočljivo jesti, da boste med nosečnostjo in tudi pozneje, kot doječa mamica, polni moči in energije? Ob uravnoteženi prehrani bo nosečnost tudi lažja, počutje po porodu pa toliko boljše.

dreamstime
Z ustrezno prehrano lahko izboljšate počutje med nosečnostjo in si olajšate porod.

Nedvomno je uravnotežena prehrana eno največjih daril, ki jih lahko poklonite sebi in svojemu otroku. Tako telesu zagotovite potrebna hranila, izboljšate plodnost, med nosečnostjo ohranite dobro počutje in si olajšate porod. Ne glede na to, ali se na nosečnost šele pripravljate, morda odštevate do poroda ali je ta že za vami, vam bodo spremembe jedilnika koristile.

Beljakovine

Strokovnjaki priporočajo od 75 do 100 gramov beljakovin na dan. Beljakovine pozitivno učinkujejo na celostni razvoj ploda, tudi možganov. Poleg tega so pomembne za krepitev maternice in pripravo prsi na dojenje. Dobri viri beljakovin so meso (kuhana riba, jetra, piščanec, pusta govedina, svinjina, jagnjetina), oreščki (približno tretjina skodelice na dan), tofu (pol skodelice na dan) in stročnice (čičerika, fižol, grah, bob).

Kalcij

Telo nosečnice potrebuje na dan približno tisoč miligramov kalcija. Ta pomaga v telesu uravnavati raven tekočin in je gradnik dojenčkovih kosti in zob. Dobri viri kalcija so mleko, jajca, jogurt, pasterizirani sir, tofu, beli fižol, mandlji, losos in zelje.

Železo

V kombinaciji z natrijem, kalijem in vodo pripomore k povečanju prostornine krvi in varuje pred slabokrvnostjo. Idealno bi bilo, da bi nosečnica zaužila 27 miligramov železa na dan. Dobri viri železa so repa, špinača, zelje in zelena solata, pa tudi kruh, koruzni in ovseni kosmiči, govedina, perutnina in morska hrana.

Folna kislina

Folna kislina pomembno varuje pred tveganjem, da se otrok rodi z okvaro hrbteničnega kanala (nevralna cev). Strokovnjaki priporočajo od 0,6 do 0,8 miligrama folne kisline na dan. Dober vir so zlasti zelenolistna zelenjava (zelje, repa, solata, špinača), sadje (pomaranče, jagode, limone, mango, grenivka, kivi, melona, paradižnik), polnozrnati izdelki (kruh, kosmiči) in stročnice.