OLAJŠAJTE SI ČIŠČENJE

S kokosovim oljem nad madeže na preprogi

Mare Koren
1. 11. 2022, 10.23
Deli članek:

Kako zdravo je kokosovo olje v kulinariki, naj ocenijo strokovnjaki. Tokrat razkrivamo, kako vsestransko je v gospodinjstvu in zakaj ga je na splošno koristno imeti doma.

Dreamstime
Pomagajte si na naraven način.

O pozitivnih lastnostih kokosovega olja ste zagotovo že brali, verjamemo pa, da še ne poznate prav vseh načinov njegove uporabe v gospodinjstvu in kozmetiki. Veste, da lahko z njim odstranite trdovratne madeže, nalepke in ličila?

Odstranite madeže s kavča in preprog

Kokosovo olje je v kombinaciji s sodo bikarbono odlično čistilo. Iz enakih delov olja in sode bikarbone zmešajte pasto in jo nanesite na madež na sedežni garnituri ter počakajte eno uro. Nato površino le nežno zdrgnite in po potrebi očistite z nekaj milnice. Na koncu dobro podrgnite s papirnato brisačo, da se čim hitreje posuši. Pasto lahko uporabite tudi pri odstranjevanju madežev s preprog ali tekačev. Če trik ne bo deloval, površino popršite z nekaj pene za britje, pustite učinkovati vsaj pol ure, nato pa obrišite z mehko krpo in zdrgnite do suhega.

Pomoč pri odstranjevanju nalepk

Kokosovo olje odlično odstranjuje nalepke s steklenic ali steklenih kozarcev. Nanesite ga na površino z nalepko in počakajte, da se dobro vpije. Nato nalepko previdno odlepite in pri tem pazite, da se ne strga. Tako boste odstranili tudi lepilo.

Odstranjevanje ličil in rešitev za suho kožo

Ste ostali brez tonika za odstranjevanje ličil? Odlična domače sredstvo je kokosovo olje. Nanesite ga na vato in nežno očistite obraz. Olje bo odstranilo ličila, kožo pa bo primerno navlažilo in ji zagotovilo pomembne hranilne snovi. Smiselno ga je uporabljati tudi po sončenju, saj bo razdraženo kožo pomirilo in jo navlažilo.

S sten odstranite sledi voščenk

Ta trik je še kako koristen, če so najmlajši člani družine morda stene zamenjali za risarsko platno. Na madeže voščenk nanesite tanek sloj kokosovega olja in nato nežno zdrgnite s papirnato brisačo.

dreamstime
Znebite se sledi voščenk na stenah.