Na povabilo Kijeva

Inšpektorji preučujejo Putinove očitke o umazani bombi

G.G./STA
1. 11. 2022, 10.39
Posodobljeno: 1. 11. 2022, 10.41
Deli članek:

Rusija je Ukrajino obtožila, da načrtuje uporabo umazane bombe. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je na povabilo Kijeva začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini.

Profimedia
Rafael Grossi se je že sredi oktobra srečal z Vladimirjem Putinom.

Inšpektorji pregledujejo dve lokaciji, kjer naj bi po ruskih navedbah ukrajinska stran razvijala umazano bombo, vodja IAEA Rafael Grossi pa namerava o rezultatih inšpekcijskih pregledov poročati še ta teden. Namen preverjanja je odkriti morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti in materiale, povezane z razvojem umazanih bomb, je sporočila IAEA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino obtožil, da pripravlja umazano jedrsko bombo in da je vlada v Kijevu želela "zakriti sledi njene izdelave". Kijev je obtožbe odločno zanikal in zaprosil za misijo IAEA.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.