Zanimivosti

Vabljeni v Višnjo Goro v Hišo kranjske čebele

Zoran Franc
19. 9. 2022, 10.54
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 11.00
Deli članek:

Če vas pot zanese na Dolenjsko, se nikar ne pozabite ustaviti v Višnji Gori, o kateri je na porogljiv način pisal Josip Jurčič. Tam so staro zapuščeno šolo smiselno preuredili in nastala je čudovita zgodba, ki je simbol marljivosti, sodelovanja in povezovanja. Tako kot v panju. Stara šola je danes prevzela ime Hiša kranjske čebele. Tam vas pričakujejo tudi turističnoinformacijski center, kavarna in prenočišča.

Sašo Švigelj
Posebno doživetje je ogled čisto pravih steklenih panjev.

V poslopju, kjer so se nekoč kalile misli in so se drobne glavice polnile z znanjem, se danes odvija povsem druga zgodba. Tam najdete turističnoinformacijski center (Tic) Višnja Gora, lokal, ki ponuja skrbno pripravljeno kavo, sladice in tudi okusen zajtrk, muzej ter prenočišča.

Sašo Švigelj
Sobe so inovativno zasnovane v obliki lesenih satnih celic.

Čas je za raziskovanje

Če ne veste, kje se skrivajo krajevne in zgodovinske lepote, razpršene v bližini Višnje Gore, vas prijazno vabijo, da obiščete Tic v spodnjih prostorih stare šole. Tam vam bodo v pomoč s splošnimi informacijami o kraju ter tudi širši lokalni ponudbi. Na voljo sta tudi trgovina s spominki in recepcija. V bližini lahko obiščete čebelnjak kranjske čebele s parkom medovitih rastlin, ob hiši pa je obeležje kranjske čebele.

Obiščite turističnoinformacijski center, kjer boste našli splošne informacije o kraju in širši lokalni ponudbi.

Multimedijski muzej

Vabljeni ste na edinstveno razstavo, ki pronicljivo predstavi čudovit čebelji svet. Muzej je kot poučen labirint, ki ga je navdihnila kranjska sivka. Skozenj se sprehodimo s pomočjo virtualnih junakov (te so upodobili znani slovenski igralci), članov čebelarske družine Rothschütz iz Višnje Gore, ki so nekoč živeli in delovali v bližnjem višnjegorskem gradu ter so izjemno pomembni za razvoj čebelarstva na Slovenskem. V prvi sobani prisluhnete Filipu na travniku, kjer spoznate medonosne in nemedonosne rastline. Nato s pomočjo Emila raziskujete čudežni svet čebel in njihovo ureditev ter spoznate premišljene podjetniške podvige, s katerimi je kranjsko sivko, avtohtono medonosno čebelo, poslal tudi v Ameriko in Avstralijo. Ob sprehodu skozi labirint spoznate tudi Antonijo ter odkrivate blagodejne učinke medu v kuhinji in zdravilstvu. Čebelji svet vam bodo predstavili prek multimedijskih vsebin, posebno doživetje pa je nedvomno tudi ogled čisto pravih steklenih panjev, v katerih so naseljene kranjske čebele, ki med vašim ogledom nemoteno opravljajo svoje delo. Na koncu vas čaka še interaktivni preizkus znanja, ki ste ga pridobili skozi razstavo, namenjen tako otrokom kot odraslim.

Muzej je poučen labirint, ki ga je navdihnila kranjska sivka.

Privoščite si spanje v panju

V podstrešju stare šole so nedvomno poskrbeli za čudovito izkušnjo. Vse popotnike, domače in tuje, vabijo, da izkusijo spanje v panju. Kaj to pomeni? Sobe, v katerih so nastanjeni, so zasnovane v obliki inovativnih lesenih satnih celic. Na voljo je kar dvanajst sob, ki so sestavljene v povezano strukturo velikanskega satja z lastnimi vhodi, kjer prostor najdeta do dve osebi. Med sobami pa so skriti družabni kotički. V premišljeni strukturi niso pozabili niti na »brenčalnico«, ki je namenjena druženju in klepetu in kjer je zagotovo tako vznemirljivo in zabavno kot v čebelnjaku. A to še ni vse, celoten prostor je pokrit s stekleno streho, ki ponuja 360-stopinjski razgled na Višnjo Goro in okolico. Na voljo je tudi skupinska čajna kuhinja, v lokalu pa je poskrbljeno za okusne zajtrke, pri katerih seveda ne pozabijo postreči domačega medu in kruha.

Sašo Švigelj
Maja Lampret, direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica, nam je prijazno razkazala prostore.

Povabite se na obisk, uživajte v vznemirljivem ogledu muzeja, si spočijte utrujene misli v satnih celicah in okrepčajte telo v premišljeno oblikovani kavarni z letnim vrtom, kjer je na voljo široka ponudba izbranih pijač ter hišnih medenih dobrot. Vse to na enem mestu, v Hiši kranjske čebele.