Zaživel portal za primerjavo cen živil

Tudi vladna primerjava dokazala, da je v tujini ceneje

Ž.K./STA
19. 9. 2022, 10.53
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 13.57
Deli članek:

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je danes zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil.

Profimedia
V primerjalniku cen je kar 184 različnih izdelkov.

Da namerava vlada med možnimi ukrepi za boj proti draginji poskrbeti tudi za javno objavo cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih, je še pred poletjem povedal premier Robert Golob. S tem naj bi trgovce odvrnili od preveč izrazitih podražitev.

Javno naročilo za spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo 18. julija. Namen ukrepa je slovenskemu potrošniku ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih prehranskih proizvodov kot tudi informacijo o poreklu ter kakovosti posameznega proizvoda, je takrat zapisalo ministrstvo. Na razpis so prispele tri ponudbe, izbrano je bilo ljubljansko podjetje April 8, ki je oddalo ponudbo v vrednosti nekaj več kot 47.000 evrov. Kasneje je vlada zahtevala, da se v košarico živil doda še 5 sezonskih prehranskih izdelkov zaradi česar je bil k pogodbi dodan aneks v v rednosti 11.000 evrov, kar je celoten projekt podražilo na 58.000 evrov.

nasasuperhrana.si
Primerjalnik cen živil bo na voljo vsaj do 31.03.2023


V košarico izdelkov za popis cen je ministrstvo uvrstilo 15 skupin osnovnih živil: pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Dodali so še sezonska živila: papriko, čebulo, paradižnik, hruške in bučno olje. V primerjalniku cen lahko spremljamo ponudbo trgovcev: Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Kot je na tiskovni konferenci povedala Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je povedala, da so soglasje za spremljanje cen podali le trije trgovci: Hofer, Lidl in Spar. Ostale še čakajo. Popisi se izvajajo v večjih trgovskih centrih v Ljubljani, ne glede na to ali je trgovec podal soglasje ali ne, pri popisu pa so bile upoštevane redne cene izdelkov.

Ministrica Irena Šinko je dejala, da želijo s primerjalnikom cen breme draginje razporediti po celotni prehranski verigi.

Spremljanje cen je nato steklo v začetku septembra in bo trajalo do konca marca 2023. V tem času bo trikrat izveden tudi popis cen izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem in sicer v krajih v oddaljenosti 50 kilometrov od slovenske meje. Prvi popis v tujini je bil že izveden in sicer pri trgovcih: Lidl, Spar, Konzum, Billa in Conad.

Spletna primerjava

V okviru projekta je danes zaživela posebna spletna stran, na kateri bodo vsakih 14 dni objavljali aktualne cene izbranih živil pri omenjenih trgovcih. Dostopna je prek portala Naša super hrana.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je dodala še, da se bodo v primeru, da mehka regulacija ne bo delovala, odločili za uporabo Zakonu o kontroli cen, na podlagi katerega bodo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, ki pa širši javnosti ne bodo dostopne.

Kaj pokaže primerjava?

Primerjalnik je imel ob zagonu še nekaj manjših porodnih težav saj je delovanje in sprehajanje med živili razmeroma počasno. Tudi slike artiklov pogosto ne ustrezajo navedenemu izdelku. A primerjava deluje. Hiter pregled cen pokaže, da so naši trgovci pri cenah osnovnih živi razmeroma usklajeni. Tako ima kar 5 od šestih trgovcev najnižjo ceno moke postavljeno pri 0,65 evrov za kilogram, najcenejša jajca so pri enakih petih trgovcih 1,69 evrov za deset komadov, olje je pri štirih trgovcih 2,69 evra, sladkor prav tako pri kar štirih trgovcih 0,89 evra za kilogram.

nasasuperhrana.si
Med slovenskimi trgovci je najcenejši Eurospin

Malo več raznolikosti je pri cenah sadja, mesa in sira. Pri tem je potrebno navesti, da je v teh kategorijah tudi zelo težko poenotiti cene. Pri jabolkih in hruškah so tako v primerjalniku različne sorte, pri mesu pakiranja, ki se razlikujejo po teži, pri sirih se primerjajo različne vrste sira od Goude do Jošta in Šmarskega roka.

Usklajeni trgovci v Sloveniji

Primerjava najnižjih cen po trgovcih je pokazala, da bi za nakupovalno košarico, kot so si jo zamislili na ministrstvu za kmetijstvo najmanj plačali v Eurospinu (47,38 €) in največ v Tušu (58,23 €). Ob tem našo tezo o izenačenih najnižjih cenah pri trgovcih potrjuje podatek, da je razlika v ceni košarice med ostalimi petimi trgovci le 2,29 €.

nasasuperhrana.si
Najcenejši trgovec v naši regiji je Hrvaški Lidl

Čez mejo ceneje

Slovenski potrošniki v zadnjih mesecih ugotavljajo, da so cene živil čez mejo bolj ugodne pri čemer se pregovorno najbolj pogosto omenja Italijo. A primerjava cen je pokazala, da bi kar 15 evrov na košarico prihranili, če bi se po nakupih odpravili v Lidl na Hrvaškem  (32,44 € za primerljivo košarico). Znatno cenejši bi bil tudi nakup v hrvaškem Intersparu (37,93 €) in Konzumu (39,08 €). Tudi z nakupovanjem v Italiji bi prihranili nekaj evrov, le z nakupom pri avstrijskem trgovcu Billa bi se ušteli, saj bi morali za nakup osnovnih živil odšteti 54,28 evra. A do zanimivega fenomena pride, če bi se odločili za nakup pri različnih trgovcih. V tem primeru, torej če bi pri vsakem trgovcu kupili le tisto, kar je pri njemu najceneje se cena slovenske košarice zniža na skoraj neverjetnih 28,62 evra, kar pomeni, da so izdelki v Sloveniji v resnici najcenejši. Glede na primerajve cene artikov so v slovenskih trgovinah dražji predvsem svinjsko meso, jogurt, kruh, moka in testenine.

nasasuperhrana.si
Če bi iskali najcenejše izdelke pri različnih trgovcih, smo Slovenci najcenejši.

Vlada z mehko roko 

Vlada oziroma ministrstvo kmetijstvo sicer še nista nikoli natančno razložila, kako naj bi primerjava cen vplivala na delitev draginjskega bremena po celotni prehranjevalni verigi. Učinek, ki ga lahko pričakujemo je, da se bodo trgovci trudili zmanjšati razlike v cenah, ki pa jih že sedaj pri najbolj osnovnih in najcenejših artiklih praktično ni. Na mestu je bilo tako vprašanje zastavljeno danes na tiskovni konferenci: kaj misli vlada storiti, če bodo zaznali, da se trgovci dogovarjajo o višini cen nekaterih izdelkov. Odgovor ministrice na to je bil zelo splošen, češ, da bodo podali prijavo na Urad za varstvo konkurence.