Nasveti

Sprejmimo staranje in se pripravimo na spremembe

Mare Koren
18. 9. 2022, 20.00
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 20.28
Deli članek:

Razkrivamo, kako se stara naše telo ter kako nam z leti pešata vid in sluh. Seveda ponujamo tudi nasvet, kako se s staranjem spoprijeti in ga upočasniti!

dreamstime
FOTOSTARANJE

Sposobnost koncentracije in govor se ohranita v pozna leta, spomin in pomnjenje pa začneta po 25. letu počasi popuščati, če zoper to nič ne naredimo. Vsak dan sicer odmre 50.000 možganskih celic, toda povezave med možganskimi celicami ohranjajo duha mladosti in še vedno se lahko vsak dan tvorijo nove. To pa spodbujamo z vedno novimi miselnimi nalogami, na primer z vpisom na tečaj še enega tujega jezika, reševanjem križank ali bogatenjem družabnega življenja.

Pljuča

Vitalna kapaciteta pljuč, to je volumen zraka, ki ga človek lahko vdihne, do 5,5 litra, po 40. letu pojema. Pljuča izgubljajo prožnost, slabša preskrba s kisikom pa zmanjšuje zmogljivost telesa in duha. Kdor ne trenira, zmore po 70. letu samo še polovico tistega, kar je zmogel kot 20-letnik. Ne kadite – tako boste pljučem naredili veliko uslugo in preprečili kronično obstruktivno pljučno bolezen. V vsakdan pa vključite veliko gibanja.

Hormoni 

Menopavza pri ženskah in andropavza pri moških lahko v telesu naredita pravo zmešnjavo, od navalov vročine do upada libida in nihanja razpoloženja, vendar lahko to uspešno blažite z domačo lekarno in seveda z zdravim življenjem. Hormoni povzročijo tudi naravno zmanjšanje potence; glede tega je treba zapisati, da rešitev ni le v viagri, ampak tudi v sprejetju dejstva, da spadata k spolnosti tudi topel objem in ljubeča beseda.

Kosti, mišice in sklepi 

Z obilo gibanja stopite na prste tudi osteoporozi oziroma zmanjšujete poroznost kosti, krepite sklepe in mišice ter seveda preprečujete kopičenje odvečnih kilogramov. Delež tolšče v teži se z leti podvoji, posledica tega so lahko visok krvni tlak, sladkorna bolezen, ortopedske težave, artroza, protin, žolčni kamni in celo srčni infarkt. Z leti se v telesu izgublja mišična masa; če ne telovadimo, še toliko bolj. Mišice pa porabljajo največ kalorij, in če jih nimamo, še hitreje pridobivamo telesno težo. Pomembni sta torej telesna dejavnost oziroma kalorična prilagoditev obrokov. 

Dreamstime
Kosti, mišice in sklepi se z leti obrabijo in začnejo "boleti". Vadba naj postane del vašega vsakdana.

Vid

Po 50. letu lahko pri branju ali ob mraku opazite slabšanje vida, zato so nujni redni pregledi, ob katerih se bo okulist odločil, ali potrebujete očala, ki bodo nadaljnje pešanje vida preprečila.

sluh

Zoženje slušnih poti po 50. letu omejuje zmožnost zaznave višjih tonov. Pri 30 letih denimo človek še sliši murna ali let jate ptic, po 70. letu pa ne več. Poudarek1: Sluh zaščitite tako, da ne poslušate preglasne glasbe. Na hrupnem delovnem mestu uporabljajte ušesne čepe.