Zanimivosti

Dan začnite in končajte s porcijo ovsenih kosmičev

Mare Koren
18. 9. 2022, 19.10
Deli članek:

Ovseni kosmiči so cenjeno in zdravo živilo, ki se priporoča za zajtrk. Vsebujejo balastne snovi in maščobne kisline, ki znižujejo raven holesterola v krvi.

Dreamstime
Če vam navadna ovsena kaša ne diši, ji dodajte malo suhega sadja

Oves je na slovenskih tleh prisoten že stoletja. Uporabljali so ga kot krmo za konje, pa tudi na krožnikih se je velikokrat znašel, a je z leti njegova uporaba skorajda utonila v pozabo. Zdaj pa ga je na trgovinskih policah vse več in v različnih oblikah, predvsem pa v jedilnikih zdrave prehrane, dietah in nekaterih zajtrkovalnicah.

Začnite dan zdravo

Ovseni kosmiči so izjemno zdrava jed; so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, zato porcija za zajtrk priskrbi energijo za ves dan, vsebujejo tudi pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin E, folna kislina, fosfor, kalij, mangan, selen in železo, ter so najbogatejši žitni vir kalcija.

Priprava

Če so kosmiči toplotno obdelani, se čas priprave nekoliko skrajša. Prelijte jih z vodo, mlekom ali jogurtom in počakajte nekaj minut, dodajte suho ali sveže sadje, oreščke in žlico medu, in uravnotežen obrok je pripravljen. Če vam struktura kosmičev ni všeč, jih namakajte dlje časa, lahko tudi čez noč, da fermentirajo. Lahko jih kuhate v vodi ali mleku, pri tem pa jih pogosto premešajte, da se ne primejo posode. Odstavite, še preden tekočina zavre. Pripravite jih lahko tudi z zelenjavo, ki jo prej pokuhate.

Zakaj ovseni kosmiči?

Ovseni kosmiči so idealna hrana za tiste, ki želite vzdrževati zdravo telesno težo. Vsebujejo namreč topne vlaknine, zaradi katerih smo po obroku siti precej dlje kot sicer. Odlikuje jih tudi nizek glikemični indeks (GI 40), zato so primerna hrana za sladkorne bolnike. Mnogi trdijo, da uživanje ovsenih kosmičev blaži željo po sladkarijah in izboljšuje razpoloženje.  

Dreamstime
Ovseni kosmiči z borovnicami in mandlji

Zdravo srce in boljša prebava

Ker so bogati z vlakninami, so izjemno pomembna hrana za zdravje srca, saj uravnavajo raven holesterola oziroma ga nižajo, poleg tega pa urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Ker čistijo debelo črevo, zmanjšujejo tudi tveganje za raka debelega črevesa.

Obsena kopel

Pripravite si kopel iz 200 g kuhanih kosmičev, 75 g soli in 50 g sode bikarbone. Mešanica bo kožo očistila, odstranila morebitne glivice in delovala antimikrobno. Tako lahko tudi ublažite srbečico in vnetja.

Pripravite ovseno mleko

Če imate radi ovseno mleko, vas bo tale recept navdušil. Ne potrebujete veliko, tudi časa ne. Ovsene kosmiče prelijte z vodo (razmerje 1 : 2) in jih namakajte čez noč. Količino vode prilagajajte želeni gostoti mleka. Ovsene kosmiče nato skupaj z vodo zmeljite v kuhinjskem mešalniku. Dobljeno mešanico precedite skozi gazo in tekočino shranite v hladilnik. Po določenem času se bo voda ločila od »mlečne osnove«, a nič za to, tekočino samo premešajte. Po želji ji lahko dodate vaniljo, cimet in druge začimbe ter sladila in tako še izboljšate okus. Ovseno mleko se uporablja enako kot živalsko ali katero drugo mleko.