mnenja in cene

S čim čistite tla svojega doma?

Mare Koren
18. 9. 2022, 16.00
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 16.03
Deli članek:

Pomivanje tal postaja vse preprostejše. Po zaslugi različnih čistilcev nam ni več treba na kolena. Ali so tla enako dobro očiščena?

Dreamstime
čiščenje tal

Se vam izplača zapravljati denar za različne čistilce tal ali je bolje, da se dela lotite kar po starem, s krpo? Gledano s cenovnega vidika se vam bolj izplača ostati pri navadni krpi. Tla pomijemo veliko hitreje, če se tega lotimo s čistilci na podaljških. Toda naj se še tako trudimo, je nemogoče določiti najboljši izdelek za čiščenje tal. Zato smo namesto iskanja najboljšega pobrskali za mnenji in cenami izdelkov, ki so temu namenjeni.

Je najdražje tudi najboljše?

Med dražjimi čistilci za pod smo našli baterijsko omelo s krpo za prah Vileda. Njegova redna cena na spletni strani Mimovrste.com je 57,42 evra. Proizvajalci zagotavljajo, da je uporaba preprosta, izdelek pa primeren za čiščenje vseh talnih površin v gospodinjstvu. Vrtljive ščetke odstranijo umazanijo po tleh, stranske ščetke pa so namenjene čiščenju po kotih. In kaj pravijo uporabniki? Medtem ko so nekateri nad izdelkom navdušeni in trdijo, da služi svojemu namenu, druge moti, da baterijsko omelo slabo drsi. A tudi ti priznavajo, da baterijsko omelo dobro pobira smeti. Enako visoko ali še višjo ceno dosegajo ploščati čistilci za pod. Set Vileda Ultramax EasyWring, ki ga sestavljata ploščati čistilec Ultramax in vedro z ožemalom, na spletni strani Mimovrste v redni prodaji stane 33,60 evra. Od podobnih cenejših izdelkov se razlikuje po tem, da vam pri čiščenju tal z njim ne bo treba zmočiti rok (po zaslugi ožemalnika) in da ima kakovostno krpo iz mikrovlaken. Na spletni strani Mimovrste.com smo našli tudi večnamenski čistilec za pod Leifheit s teleskopskim ročajem nastavljive dolžine za 19,99 evra, a boste nastavke morali kupiti posebej. V Merkurju imajo na voljo čistilnik Rovus Spray Mop, ki z lahkoto poskrbi za vrhunski sijaj vaših tal.  Ta ima vgrajeno posodo za vodo, ki jo kar sproti škropimo po tleh. Prodajajo ga po ceni 19,99 evra. Lahko pa se odpravite v trgovino Spar po čistilec tal Splendid, ki stane 6,59 evra.

arhiv
Večja opravila, kot je čiščenje tal, opravite enkrat na teden.

Količina

Pri pomivanju tal ne pretiravajte z vodo. Ta je seveda potrebna, a če denimo laminat čistimo s preveč vode oziroma s premokro krpo, lahko nabrekne.

Čistila

Zaradi čistil, ki obljubljajo sijaj, tla ne bodo nič bolj čista. V vodo lahko preprosto kanete nekaj kapljic alkoholnega kisa in detergenta za pomivanje posode.