PREVIDNOST NI ODVEČ

V porastu so nevarne droge za posilstvo

Katja Božič/revija Jana
18. 9. 2022, 18.57
Deli članek:

Nedavna afera Smodej je mnogim odprla oči in nagnala strah v kosti, da se zloraba z GHB-jem oziroma tako imenovano drogo za posilstvo, ki lahko pusti hude psihične in fizične posledice, ne bi zgodila našim hčeram oziroma sinovom. Raziskali smo, ali lahko pravočasno ugotovimo, da nam je nekdo podtaknil drogo v pijačo, in kako se zaščitimo, ko opazimo prve znake omame.

Shutterstock
Jih je mogoče pravočasno odkriti?

»Na zabavi je nekdo nekaj podtaknil v mojo pijačo. Nato sem šla plesat z neznancem in naenkrat se mi je začelo vrteti in sem mu rekla, da moram malo sesti. Šel je z menoj, potem pa me je prijel, tesno držal ob sebi in me poljubljal, čeprav sem ga ves čas odrivala od sebe in mu govorila, da tega ne želim. Ljudje so hodili mimo, kot da ni nič. Takrat v telesu nisem imela nobene moči, in če se ne bi sam ustavil, se ne bi mogla braniti.« To je le eno od pričevanj dekleta z izkušnjo z GHB oziroma tako imenovano drogo za posilstvo v sklopu kampanje #nisemprijavila. Kar nekaj klicev deklet, ki so jih na ta način zlorabili, je dobil tudi detektiv Aleš Ažman. »Poklicalo me je neko dekle in mi povedalo, da se je njena sestra zjutraj zbudila s popolnim 'blackoutom'. Spomnila se je še, da je šla v taksi, ne pa tudi, kako je prišla domov. Taksist jo je pripeljal pred vrata, pozvonil in odpeljal. Spraševali sta me, kako naj dokažeta vsebnost drog, in sem ju kar takoj napotil na sodno medicino.« Omenjeni dekleti, ki bosta gotovo še dolgo v sebi nosili posledice dogodka, sta se k sreči uspeli obraniti najhujšega – spolne zlorabe, ki pusti globoke in trajne posledice.

Brez vonja in okusa

»Droga je brez vonja, barve in okusa, zato jo je v pijači zelo težko zaznati. Dekle izgubi spomin, postane pasivna, kar je za storilce idealno,« razloži Ažman in doda, da je ta droga precej razširjena tudi zato, ker je v nasprotju z, recimo, kokainom zelo poceni. GHB (gama-hidroksibutirat) in GBL (gama-butirolakton), ki je njegov derivat in po besedah Mine Paš iz DrogArta v Sloveniji pogostejši, ker je dostopnejši (GBL se v telesu pretvori v GHB, ta pa je tisti, ki vpliva na človeka), sta v Sloveniji prisotna že od leta 2000. Na začetku je bila ta droga zelo popularna, ker pa so se ljudje predozirali, so jo za nekaj časa opustili, v zadnjih letih pa je spet v porastu zaradi lahke dostopnosti, relativno nizke cene in močnega učinka. V manjših odmerkih GHB učinkuje stimulativno in evforično, v večjih pa na centralni živčni sistem vpliva depresivno in lahko povzroči začasno globoko spanje oziroma komo. Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najpogosteje predstavljen kot droga za posilstvo.

Hitro te zasvoji

»Mnogo ljudi jo uporablja namensko, ker ima podobne učinke kot alkohol, malo bolj si evforičen, glava pa ostane bolj jasna,« razloži Paševa. Vendar je to izredno nevarna droga in je treba biti pri odmerjanju zelo pazljiv. Ob prevelikem odmerku lahko povzroči omotičnost, bruhanje, zaspanost, krče, komo in tudi smrt. »Število umrlih zaradi te droge v evropskih državah še vedno raste, na Nizozemskem se je v zadnjih petih letih število hospitalizacij povečalo za 250 odstotkov. Je ena najnevarnejših drog v našem prostoru, saj jo je treba zelo natančno odmerjati, obenem pa je zelo zasvojljiva,« pišejo na straneh DrogArta. »Zadnje leto ali dve imamo v svetovalnici vedno več ljudi, zasvojenih z GBL.« Zasvojenost se po navedbah nekaterih uporabnikov pojavi že po prvem tednu uporabe, saj si je zaradi dobrega počutja želijo vedno več. V kratkem časovnem obdobju, to je v nekaj dneh, je tako zaužijejo večje količine, s tem povišajo toleranco ter telo navadijo na učinek droge. Zasvojenosti z GBL pa se je izjemno težko rešiti. Odtegnitveni simptomi so zelo podobni simptomom, s katerimi se srečujejo tisti s hudo odvisnostjo od alkohola, in so lahko življenjsko ogrožajoči. Ob odtegnitvi se navadi pojavijo hudi epileptični napadi in delirij, tesnoba, razdraženost in nespečnost …

Zlorabe

V zgornjih primerih so ljudje vedeli, kaj uživajo, bolj skrb zbujajoče pa seveda je, ko drogo zaužijemo, ne da bi se tega zavedali. »Lahko se zgodi, da jo v neki družbi uživajo pa jo nekdo spije po nesreči, ker ga kolegi na to niso opozorili. Če je prej spil nekaj alkohola, je to lahko izredno nevarno. GBL ne smemo mešati z alkoholom, pomirjevali ali drugimi drogami, ker lahko zelo hitro pride do predoziranja. Do tega pa lahko pride tudi, če uporabniki prehitro vzamejo naslednji odmerek.« GBL začne učinkovati od 10 do 30 minut po zaužitju, njegov učinek pa traja od ure do uro in pol. Tisto, kar nas najbolj skrbi, je podtikanje v pijače nič hudega slutečih mladostnikov zaradi kraje ali spolne zlorabe. Malo je verjetno, da bomo GBL okusili ali vonjali, če nam ga nekdo strese v pijačo. »Zelo pomembno je, da ste pozorni, če se kmalu po zaužitju pijače čudno počutite, bolj pijano glede na to, koliko pijače ste popili, če čutite vrtoglavico, vam je slabo, imate težave pri koordinaciji, težko stojite, vam popustijo zavore in imate težave pri govoru … Takrat morate o svojem počutju čim prej povedati nekomu, ki mu zaupate,« pravi Mina Paš. Nikakor ne odidite nekam na samo, da bi se streznili, ker droga pri vsakem človeku učinkuje drugače in bi lahko padli v nezavest, komo ali bi se celo zgodilo najhujše, zato se morate obvezno zaupati nekomu, ki vam je blizu. Če bi se počutje slabšalo, naj vas prijatelj odpelje na urgenco, kjer jim morate povedati, da so vam nekaj podtaknili. Ker se GHB iz telesa izloči zelo hitro, že po dvanajstih urah, se je pomembno čimprej testirati. »Če se vse zgodi prehitro in simptome zaznate šele, ko se prebudite iz nezavesti oziroma ko učinki substance popustijo, ter se znajdete v nenavadnih okoliščinah – v neznanem kraju, brez osebnih predmetov, pomanjkljivo oblečeni …– je to lahko zelo travmatična izkušnja, zato je pomembno, da se čim prej nekomu zaupate: staršem, prijateljem, ki so ob vas pri nadaljnjih korakih – obisku bolnišnice ali prijavi pri policiji, če se za to odločite,« še piše na straneh DrogArta. »Da se temu izognete, se s prijatelji, s katerimi greste na zabavo, dogovorite, da boste skrbeli drug za drugega,« pravi Paševa. Nikoli ne puščajte pijače brez nadzora, pazite pa lahko tudi na pijačo svojih prijateljev, ne sprejemajte pijače od neznancev, naročajte ustekleničeno pijačo in se izogibajte bovlam ter naročanjem koktejlov v vrču. »Zelo pomembno je tudi ozaveščanje osebja v nočnih lokalih. Ljudje bodo tako vedeli, da se ob sumu na drogo v pijači lahko obrnejo nanje z zaupanjem, da bodo ustrezno ukrepali. V tujini je to dobro urejeno, pri nas pa žal še ne,« dodaja Paševa.

Testi za odkrivanje prisotnosti droge

V eni od televizijskih serij sta najstnici preverjali prisotnost droge v pijači kar z lakom za nohte, ki je spremenil barvo, pa to tudi v resnici obstaja na tržišču? Je sploh kakšen način, da lahko preverimo, ali nam niso morda česa podtaknili? Zanesljivega podatka o laku za nohte nismo našli. Podjetje Undercover Colors naj bi pred leti sicer razvijalo takšen lak, vendar ni nikoli prišel na tržišče. Je pa Mina Paš potrdila, da v tujini že imajo indikatorje za dokazovanje vsebnosti droge v pijači. Zato smo pobrskali po spletu in na nekaterih tujih straneh našli teste, s katerimi lahko preverite svojo pijačo. Na Amazonu smo med drugim našli trakove za preverjanje vsebnosti droge, na katere kanemo kapljico svoje pijače, ampule, ki se ob prisotnosti droge obarvajo, najpreprostejši pa so kar silikonski pokrovčki s prostorom za slamico, ki jih je mogoče natakniti na večino kozarcev in se s tem zaščititi pred podtikanjem droge.
Da bo zlorab čim manj, pa je nujno treba narediti čim več za preprečevanje teh dejanj, odkrivanje kaznivih dejanj in storilcev ter ozaveščanje mladih o vseh pasteh uporabe teh nevarnih drog.