PIVO V POTOKIH

Po dveh letih je spet tu Oktoberfest, a z znatnimi podražitvami

M. T. V.
17. 9. 2022, 07.20
Posodobljeno: 17. 9. 2022, 07.20
Deli članek:

V Münchnu se je danes začel znameniti festival za ljubitelje piva, ki pa se morajo pripraviti na višje cene.

Profimedia
Oktoberfest

Zaradi epidemije je bil znameniti Oktoberfest v Münchnu zadnji dve leti odpovedan, zdaj pa se je končno spet vrnil: pivo bo teklo v potokih od danes pa vse do 3. oktobra. A bo pivoljubce to znatno udarilo po žepu, saj so cene za približno 15 odstotkov višje kot so bile na zadnjem Oktoberfestu leta 2019. Za litrski vrč piva je treba letos odšteti med 12,60 do 13,80 evrov.

Za dvig cen pivovarji krivijo inflacijo, ki jo menda občutijo v vseh fazah produkcije: dražje so sestavine (ječmen in hmelj), energija (od naravnega plina, ki ga uporabljajo za varjenje, do elektrike, ki jo potrebujejo za hlajenje), materiali (steklo, zamaški, palete), prevozi … »Takšnih cen v nemški pivovarski industriji še nismo videli,« je za APN dejal Ulrich Biene iz pivovarne Veltins.

A prepričani so, da to ne bo odvrnilo obiskovalcev – v prejšnjih letih pred kovidom so jih našteli okoli šest milijonov na sezono. Orjaškim vrčem, močnim natakaricam v dirndlih, točajem v usnjenih hlačah in slanim prestam se je pač težko upreti. Letos pijačo in jedačo ponuja kar 487 različnih pivovarn, restavracij, pekov in vinarjev, podaljšali pa so tudi odpiralne čase.

Prvi Oktoberfest je bil organiziran leta 1810 v čast poroke prestolonaslednika Ludvika Bavarskega s princeso Terezo, v skoraj dvesto letih je bil odpovedan le kakšnih ducatkrat, predvsem zaradi vojn in pandemij.