PO ŽIVILA ČEZ MEJO

Po meso se ne splača, po moko in sladkor pač

Monika Horvat/revija Jana
17. 9. 2022, 07.25
Posodobljeno: 17. 9. 2022, 07.30
Deli članek:

Mineralna voda, sladkor, moka, pasja hrana, mleko, to je nekaj izdelkov, ki se jih, ugotavljajo nekateri hrvaški kupci, bolj splača kupiti čez mejo, v Sloveniji. Nič čudnega torej, da je predvsem pred večjimi trgovinami ob meji, denimo v Ormožu, opaziti vse več hrvaških kupcev.

Vanesa Jaušovec
Z izdelki, ki so cenejši kot na Hrvaškem, kot so moka, mineralna voda in podobno, ljudje polnijo košarice.

Na parkirišču, zlasti pred Hoferjem, pa tudi Lidlom, Tušem in Sparom, ki so od meje oddaljeni le streljaj, je vsak dan opaziti precej avtomobilov s hrvaškimi registrskimi tablicami.  Ljudje hitijo polniti prtljažnike s točno določenimi izdelki, kar nakazuje, da gre za skrbno načrtovane nakupe. »Poglejte. Imamo mineralno vodo Jamnica, ki je pri vas – zanimivo – cenejša kot pri nas. Potem cel karton moke. Tukaj stane kilogram 65 centov, pri nas je ne moreš dobiti za manj kot evro, edino če je v akciji. Pa kakšni mlečni izdelki, po akcijski ceni sem kupila kislo smetano, ki je skoraj enkrat cenejša kot pri nas,« je povedala Hrvatica, ki živi v bližini meje in redno, tako rekoč vsak mesec, v Sloveniji opravi večji nakup. Kupuje pa izdelke, ki so cenejši. »Imam aplikacijo, s katero lahko primerjam cene izdelkov. Prav namensko se odpravim čez mejo samo ponje in si naredim mesečno zalogo. Obiščeva dve, tri trgovine …,« je še razložila in dodala, da pa je pri nas veliko dražje meso.

Kaj pa gorivo? 

Dva kartona mleka, cel paket sladkorja, vrečka raznoraznih mlečnih izdelkov, od jogurtov do pudingov, pa mineralna voda, otroška hrana … »Seveda se mi splača opraviti nakup v Sloveniji. Doma sem blizu meje. Imam tri otroke, ki na teden spijejo precej mleka. Tukaj kupim mleko za okoli 79 centov, kar je sicer malce dražje, saj, kot vidim, se tudi pri vas dvigujejo cene, a še vedno cenejše za kuno ali dve na liter kot pri nas. Morda bi kje v kakšni akciji našla cenejše mleko, toda ta okus nam ustreza. Letos smo zaradi podražitev in čedalje višjih cen prvič s seboj celo na morje peljali dva kartona mleka … Meso kupujem pri nas. Otroška hrana je v Sloveniji v glavnem cenejša, edino žitna kašica s čokolado (čokolino) je dražja. Ne vem pa, kje bi kupovala olje. Vsepovsod je vse dražje,« je pojasnila mlada Hrvatica, ki ji je družbo delala hčerka Sara, in pristavila, da ob podražitvah še toliko bolj pazi na cene hrane.

»Prišli sva po sladkor, saj je cenejši kot pri nas. Pred vrati je trgatev, a nisva dobili niti enega kilograma, saj ga je zmanjkalo,« pa sta potožili starejši gospe.

Medtem pa nam je starejši par, ki živi blizu meje, povedal, da ju poleg cenejše pasje hrane, mineralne vode, sokov in podobnega pritegne večja ponudba. »Imava hčerko, ki živi na Nizozemskem. Tam jedo prav takšne sire, kot jih najdeva tukaj. Rada kupiva tudi konzervirane ribe, kakšnega lososa,« sta povedala. Zaradi cenejšega bencina sta včasih tudi napolnila rezervoar svojega avtomobila, a zdaj ne več: »Sedaj niti ni več tako velika razlika v ceni. Kakih 30 lip za liter bencina. Sva pa ugotovila, da sva s slovenskim gorivom z enim polnim rezervoarjem prevozila do sto kilometrov manj.«

Moka enkrat cenejša

Po pogovoru z naključnimi kupci smo tudi sami preverili cene. Pod drobnogled smo vzeli nekaj osnovnih živil, cene pa poiskali v veljavnih letakih ali trgovinah dveh večjih trgovcev na Ormoškem ter v Varaždinu na Hrvaškem. Vključene so tudi akcijske cene, ne pa posebne ugodnosti, prav tako nismo razlikovali izdelkov po blagovnih znamkah. Hitro smo ugotovili, da se Hrvatom, zlasti v bližini meje, splača nakupovati pri nas, saj z nakupom, na primer, le nekaj zavojev moke, sladkorja in jajc hitro prihranijo več evrov. Kilogram najcenejše moke stane pri nas celo pol manj kot na Hrvaškem, precej cenejši je tudi sladkor, medtem ko se jim, na primer, nakup mesa ne izplača. Nič čudnega torej, da so nemalokrat trgovske police v obmejnih trgovinah, kjer so navedeni izdelki, povsem izpraznjene. Nadejajo se, da bo nakupovanje še toliko lažje, ko bo Hrvaška uvedla evro.