Rdeče opozorilo za JV Slovenije

Dež še ne bo ponehal, reke bodo še poplavljale

E.J./STA
17. 9. 2022, 06.54
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.05
Deli članek:

Obilno deževje, ki je od četrtka povzročalo težave skoraj po vsej državi, bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) vztrajale v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Dopoldne pa bodo intenzivnejše padavine predvidoma le še v jugovzhodni Sloveniji, najverjetneje na območju Kolpe.

Bobo
Tudi danes so možna razlivanja Ljubljanice.

Do sredine dneva lahko v severni, zahodni in osrednji Sloveniji pade še od 50 do 100 milimetrov dežja, v jugovzhodni pa krajevno tudi do 150 milimetrov, predvsem na območju Bele krajine, Kolpe. V severovzhodni Sloveniji je predvidena količina padavin med 10 in 30 milimetri, so pojasnili na Arsu.

Danes so možna razlivanja predvsem ob Ljubljanici in Krki ter manjših rekah predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji. Kolpa bo še poplavljala, zato tam velja oranžno opozorilo.

sta
Gasilci so posredovali na kar 190 lokacijah.

Poplave, razkrite strehe in zemeljski plazovi

Celodnevno deževje in ponekod močan veter sta v petek povzročila veliko težav po vsej državi. Največ je bilo poplav meteorne vode, veter je razkril več streh in podrtega je veliko drevja. Zaradi občasnih močnejših nalivov so narasle nekatere reke in njihovi pritoki, sprožilo se je tudi nekaj manjših zemeljskih plazov.

Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. Gasilci so posredovali na 190 lokacijah. Aktiviranih je bilo šest poklicnih in 103 prostovoljna teritorialna gasilska društva. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Bobo
Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu.

Kako kaže za danes?

Ponoči in zjutraj bo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki se bodo pojavljale tudi v Primorju. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 metrov nadmorske višine. Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj.