Nenavadni protokoli britanskega dvora

Si novi kralj zna sam obrisati zadnjico? Še nedavno so angleški monarhi potrebovali pomoč

J.V.
13. 9. 2022, 06.00
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 08.49
Deli članek:

Stoletja so imeli na dvoru izbranca, ki je suverenu pomagal pri izločanju in drugih najbolj posebnih projektih osebne higiene. Zadolžen je bil celo za finance.

Profimedia
Novi kralj Karel III. je imel še kot princ precej nenavadnih zahtev, zakaj bi se zdaj spremenil?

Po smrti kraljice Elizabete II. se je na družabnih omrežjih razširil posnetek novega kralja, ki se je jezil na pomočnike, ker mu niso umaknili podstavka za nalivno pero, ko je podpisoval zaprisego. Toda samo slabi poznavalci zgodovine ste lahko nad manevri Karla III. presenečeni, zgroženi.

Leta 2015 je Amazon izdal dokumentarec Serving the Royals, v katerem so o nekaterih zahtevah kraljeve družine spregovorili služabniki. Paul Burrell, nekdanji služabnik pokojne princese Diane, takratne izbranke še princa Charlesa, je povedal, da mu je osebje nadelo nadimek "razvajeni princ".

Profimedia
Nekdanji služabnik princese Diane Paul Burrell.

Vsako jutro je zahteval, da mu zlikajo pižamo, ker se je ponoči zmečkala, terjal pa je tudi likanje vezalk za čevlje. Preoblekel se je do petkrat na dan, obleko pa pustil razmetano po sobanah, tudi umazane spodnjice. Oblačil se tudi ni sam, pomagala sta kar dva služabnika, je razlagal Burrell.

Pomoč potreboval celo pri umivanju zob

Pomoč je potreboval še pri tako elementarnih opravkih, kot je umivanje zob. Pasto mu je na ščetko izstisnil služabnik. "Nekoč me je poklical v svojo knjižnico in mi rekel: 'Paul, kraljičino pismo mi je padlo v koš. Ali ga lahko pobereš?'" se je v dokumentarcu še spominjal Burrell.

Profimedia
Bog ve, kaj vse je terjal od tarkatne soproge princese Diane.

V medijih je krožila tudi bajka, da so morali valižanskemu princu vsako jutro skuhati sedem jajc, da je potem pozajtrkoval eno ali dve, ki sta mu najbolj ustrezale po strukturi.

Od čuvarja kraljevega dreka do skrbnika državnih financ

Še ne tako dolgo nazaj so sicer imeli na angleškem dvoru posebnega izbranca, ki je suverenu pomagal pri brisanju riti in drugih najbolj posebnih projektih osebne higiene. Funkcija se je imenovala Groom of the Stool, ukinil pa jo je leta 1901 kralj Edvard VII. tik pred smrtjo.

In služba, ki se danes zdi med najbolj ogabnimi, je bila stoletja med najbolj iskanimi in cenjenimi, za čas kralja Henrika VII. je inštitut konec 15. stoletja postal celo neke vrste finančno ministrstvo. "Si moral biti iz visokega plemstva, da ti je kralj rit zaupal," pravi poznavalec takratnih razmer, ki pa zaradi tematike ne želi biti imenovan.