Zanimivosti

Na vrtu nadležen plevel, ki je cenjen v prehrani in zdravilstvu

Mare Koren
11. 9. 2022, 21.14
Deli članek:

Vrtičkarji jo skoraj sovražijo, saj se na vrtu hitro razraste, po navadi pa hitro vzklije tam, kjer bi si najmanj želeli, na neobdelani zemlji. Ste vedeli, da se lahko bela metlika pohvali z visoko vsebnostjo beljakovin, železa in številnih vitaminov?

Dreamstime
Bela metlika ima podobne lastnosti kot špinača, zato je tudi priprava podobna.

Lahko bi rekli, da je bela metlika plevel v najboljšem pomenu besede. Na leto lahko rastlina proizvede tudi do 75 tisoč semen, ki bodo še v isti sezoni hitro vzklila in rasla vse od pomladi do pozne jeseni, ne da bi pri tem potrebovala dodatno skrb. Belo metliko vrtičkarji podrobneje spoznavajo šele v zadnjem času, saj je vse do danes veljala za nadležen plevel, ki ga mnogi zatirajo celo s pesticidi.

HRANILNA VREDNOST

Je rastlina z visoko vsebnostjo beljakovin in železa, podobno kot špinača in zelje. Vsebuje tudi večje količine vitaminov A in C pa tudi precej vitaminov skupine B. Med minerali najdemo kalcij, mangan, kalij, železo in baker. Rastlina je tudi izvrsten vir prehranskih vlaknin, ki so ključne za dobro prebavo ter pomembne za zdravo delovanje srca in ožilja.

Profimedia
Belo metliko lahko uporabite tudi pri pripravi zelenjavne juhe.

NE SAMO V HRANI, TUDI V ZDRAVILSTVU

Bela metlika je vsesplošno uporabna. V poletnih mesecih bo prva rešitev ob pikih insektov. Če boste liste bele metlike nekoliko pregnetli med prsti, boste poskrbeli za pomiritev kože. Z njenimi listi boste pospešili celjenje manjših ran, pomaga pa tudi pomiriti razdraženo kožo zaradi sončnih opeklin. Svetujemo vam, da liste zmeljete ali zmečkate in položite na prizadeta mesta. Za hitrejše in uspešnejše delovanje jih pomešajte z jogurtom in pustite delovati vsaj 15 minut.

NAD BOLEČINE V SKLEPIH

Pripravite tinkturo. Naberite dve pesti listov bele metlike in jih na drobno sesekljajte. Vsujte v steklenico in prelijte s 70-odstotnim alkoholom. Pustite 14 dni na temnem in hladnem mestu. Vmes večkrat premešajte. Tinkturo nato večkrat nežno vmasirajte na obolela mesta.

S ČAJEM NAD RAZLIČNE TEGOBE

Za čaj lahko uporabite tako surove kot posušene liste bele metlike. Žlico posušenih ali dve žlici svežih listov prelijte z 250 mililitri vroče vode. Pustite stati deset minut, precedite in popijte. Zaradi velike vsebnosti železa je belo metliko smiselno uporabljati tudi pri preprečevanju anemičnosti. Spomladi pa jo lahko uporabite tudi za razstrupljanje telesa.