Pogreb kraljice

Krsto s pokojno Elizabeto II. bodo iz Edinburgha prepeljali v London

J.V./STA
13. 9. 2022, 06.16
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 06.32
Deli članek:

Krsto s pokojno britansko kraljico Elizabeto II., ki je v četrtek umrla na škotskem gradu Balmoral, bodo danes popoldne iz Edinburgha z letalom prepeljali v London.

Profimedia
Iz katedrale bodo kraljičino krsto prepeljali na edinburško letališče, od tam pa z letalom v London.

Hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil z gradu Balmoral odpeljali do škotske prestolnice.

Na poti do Edinburgha so se preminuli monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti. Čez noč je bila krsta v palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem, v ponedeljek pa so jo v procesiji pospremili do edinburške katedrale svetega Egidija.

V katedrali bo krsta 24 ur, javnost pa je tam lahko prvič obiskala preminulo kraljico. Iz katedrale bodo kraljičino krsto prepeljali na edinburško letališče, od tam pa z letalom v London.

Kraljevi par bo pred prihodom krste v Buckinghamsko palačo obiskal Belfast. Tam se bo Karel III. sešel z državnim sekretarjem za Severno Irsko Chrisom Heaton-Harrisom iz konservativne stranke ter voditelji drugih strank. Po srečanju z verskimi voditelji se bosta Karel III. in Camilla udeležila maše v Katedrali svete Ane, nato pa se bosta vrnila v London.