Obcesno

Hojs je uporabil "tak zelo grd izraz"

R.T.
12. 9. 2022, 11.23
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 11.25
Deli članek:

Nekdanji notranji minister in poslanec SDS Aleš Hojs je v včerajšnji oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija postregel z zanimivo skovanko.

TV Slovenija
Oblikovalci podnapisov so prepričani, da je Hojs iskal besedo obsceno.

Hojs je v odmevih govoril tudi o referendumih, ki jih je zahtevala SDS. Med drugim se je obregnil ob mnenje ministra za delo Luke Mesca, da napovedani referendum na uveljavitev novele zakona o dolgotrajni oskrbi preprečuje, da bi domovi jeseni prejeli dodatnih 30 milijonov evrov za ohranitev oskrbnin, zaradi česar se bodo zvišale oskrbnine.

»Če uporabim tak zelo grd izraz, obcesno, pa je to, kar najavlja gospod Luka Mesec. In to je, da naj bi zaradi tega referenduma podražili oskrbnine v domovih za ostarele, za ne vem, koliko procentov. To je po moje deplasirana demagogija,« je zabaval gledalke in gledalce Hojs.

Na Twitterju so opazili njegovo skovanko. »V slovenskem knjižnem jeziku sicer poznamo izraz »obsceno«, kar pomeni nespodobno, opolzko. Žal ni jasno, kaj pomeni »obcesno«, je zapisala uporabnica Twitterja. Nekateri so ugibali: to bi lahko pomenilo »ob cestno«, še bolj natančno, »en t stran od ceste«.

Dopuščamo možnost, da gre za neologizem, ki ga bo poslanec Hojs še podrobneje pojasnil, lingvisti pa ga bodo preučili in ovrednotili.