Skriti stroški

Ali se nam res splača čez mejo k zobozdravniku?

Mare Koren
6. 8. 2022, 12.16
Deli članek:

Zaradi predolgih čakalnih vrst in želje privarčevati se veliko ljudi odloča za ponudnike tako imenovanega dentalnega turizma oziroma za zobozdravstvene storitve v tujini. Je to res dobro?

Profimedia
Če se boste odločili za obisk tujine, priporočamo, da še pred odhodom dobite pisno mnenje in predračun slovenskega zobozdravnika.

Tudi vas mika nekaj takega? Ker je pred vsako pomembno odločitvijo prej dobro vedeti čim več, smo za vas zbrali nekaj informacij. Najprej se vprašajte, ali sploh veste, kaj oziroma katere storitve potrebujete. In ali to ve vaš zobozdravnik, saj to pomeni, da vas mora pred obravnavo vsaj enkrat pregledati (ali videti rentgenski posnetek vaših zob), še posebej če potrebujete protetično oskrbo. To je namreč lahko zahteven proces, ki traja tudi po več mesecev. Če se boste torej odločili za obisk zobozdravnika v tujini, vam priporočamo, da še pred odhodom dobite pisno mnenje in predračun slovenskega zobozdravnika, če potrebujete zobne vsadke, pa tudi kirurga. To nato primerjajte z načrti zdravljenja v tujini. Le s pisnim izvidom z natančno specifikacijo materialov, ki so bili oziroma bodo uporabljeni za vašo oskrbo, in specificiranim predračunom tujega zobozdravnika boste vsaj malo zaščiteni ob uveljavljanju poroštva. Če med obema izvidoma prihaja do razlik in če so materiali enaki, (se) vprašajte, zakaj. Razliko bi vam moral znati pojasniti tudi vsak zobozdravnik. Pametno je tudi, da hranite rentgenske posnetke pred in po posegih v tujini (ali pri nas).

Razlike v ceni

Na ceno zobozdravstvenih storitev vpliva več dejavnikov: poleg stroškov dela tudi cena materialov in preostalih stroškov (najemnina, izobraževanje ...). Če primerjamo, denimo, Slovenijo in Hrvaško, je tu potem še razlika v DDV, ki je pri sosedih za nekatere materiale nižja. Mogoče je, ni pa nujno, da je s tem slabša tudi kakovost materialov, saj je med drugim lahko tudi cena istega materiala pri nas in na tujem različna, ker je prilagojena tržišču (velikost, kupna moč ...) – podobno kot, denimo, velja za pralne praške, belo tehniko, oblačila in tako naprej.

Preden se odločite

Svetujemo vam, da se pred odločitvijo seznanite s čim več dodatnimi informacijami, izkušnjami prijateljev in znancev s podobnimi težavami ter (se) med drugim vprašate tudi, ali veste, kakšna je vaša pravna zaščita ali poroštvo ob zdravljenju, storitvah in materialih v tujini oziroma ob morebitnem nezadovoljstvu ali nekakovosti. Ste v ceno zobozdravstvene storitve v tujini všteli tudi stroške prevoza, bivanja, hrane in časa, ki ga boste za to porabili? Se boste vrnili, če pride do morebitnih zapletov oziroma težav?