Poison Garden

FOTO in VIDEO: Najbolj smrtonosen park na svetu; v njem več kot 100 stupenih rastlih

J.V.
5. 8. 2022, 10.59
Posodobljeno: 5. 8. 2022, 11.23
Deli članek:

Nekatere od rastlin, ki jih najdemo v Poison Garden, so tako strupene, da si jih lahko ogledate le v popolni zaščitni obleki, kot kak jedrski reaktor.

Profimedia.
Parcela za temi vrati je najbolj smrtonosen park na svetu.

Napis na črnih železnih vratih opozarja: "Te rastline lahko ubijajo". Da bi bilo sporočilo še bolj jasno, med besedami straši lobanja s prekrižanimi kostmi. Parcela za temi vrati je najbolj smrtonosen park na svetu. In odprt je za javnost. Poison Garden v vrtu Alnwick v Northuberlandu v Angliji je bil ustanovljen leta 2005, v njem pa najdemo več kot 100 strupenih, narkotičnih in opojnih zeli, poroča BBC.

Profimedia
In vrt je odprt za javnost.

Vodnik po parku Dean Smith pravi, da so obiskovalci pred vstopom natančno podučeni, da se ne smejo ničesar dotikati, okušati ali vonjati. Kljub temu pa, kaže praksa, da tu in tam še vedno kdo, ki sedi na ušesih, omedli. "Verjetno najbolj strupena rastlina, ki jo najdemo tukaj, je ricin, bolj znan kot ricinus ali ricinusovo olje," je dejal Smith. "Tako vsaj pravi Guinessova knjiga rekordov," je dodal. "Veliko rastlin, ki rastejo v tem vrtu, je precej običajnih in jih je zaskrbljujoče lahko gojiti," je še povedal.

Profimedia
Opozorila s smrtno glavo na vsakem koraku.

Navadni nagnoj imajo mnogi po svojih domovih zaradi lepih rumenih cvetov, vendar ti vsebujejo strup, imenovan citizin. "Drevo je tako strupeno, da če bi katera od vej padla na tla, tam ležala nekaj mesecev in bi jo potem pes pobral, da bi jo držal na sprehodu, sprehoda najbrž ne bi dokončal," je bil nazoren Smith. "Tudi rododendroni so priljubljeni grmi na domačih vrtovih. A vsebujejo sivotoksin, ki napade človekov živčni sistem, če ga zaužijemo. Vendar listov najbrž ne boste jedli, ker so odvratnega okusa."

Profimedia
Da se ja ne bi česa dotikali ...

Pogoste po britanskih vrtovih so tudi čmerike. "Korenina vsebuje kardiotoksin, ki vam bo ustavil srce, sok pa močno draži kožo. Z njimi vedno rokujte v rokavicah, vendar jih z rok potem nikar ne odstranite z zobmi," svetuje Smith. Nekatere od rastlin, ki jih najdemo v Poison Garden, so tako strupene, da si jih lahko ogledate le v popolni zaščitni obleki, kot kak jedrski reaktor.

Profimedia
Vsake toliko vseeno tu in tam kakšen obiskovalec omedli.

Toda iz nekaterih najbolj smrtonosnih, kot je tisa, lahko izdelamo tudi zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju raka dojke. "Na nas je, da se naučimo in izobrazimo o vseh njihovih uporabah. Ni vse slabo," je poudarila vrtnarka Amy Thorp. Morda ni presenetljivo, da je Poison Garden tudi del tamkajšnjega izobraževalnega programa o drogah. Kot pojasnjuje Claire Mitchell, vodja skupnosti in izobraževanja, ima Severovzhodna Anglija najvišjo stopnjo smrti zaradi drog v Angliji in Walesu.