Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili nekaj nasvetov, kako se ohladiti s klimatsko napravo in pri tem  porabiti čim manj električne energije. V pomoč vam je lahko tudi upravljanje klimatske naprave na daljavo.

Največ 24 ali 25 stopinj Celzija

Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 stopinj Celzija nižja kot na prostem. Če je torej zunaj 32 ali 33 stopinj, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 stopinj. V prvi vrsti zaradi zdravja, poleg tega pa vsaka stopinja nad 25 stopinjami pomeni od 6- do 8-odstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni.

Dlje časa z manjšo močjo

Če lahko klimatsko napravo upravljate na daljavo, jo vključite vsaj kakšno uro pred prihodom domov. Manj energije porabi, če dlje časa deluje nastavljena na višjo temperaturo, kot če deluje krajši čas s polno močjo.

Zaprite okna in vrata

Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna zaprta. Zastrite jih z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Zračite zvečer oziroma ponoči, ko se na prostem nekoliko ohladi.

Redno čiščenje in vzdrževanje

Za učinkovito delovanje klimatske naprave sta nujna redno vzdrževanje in čiščenje. Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak, zamašeni namreč povečajo rabo energije za pet do 15 odstotkov, poleg tega so glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.

Če o klimatski napravi šele razmišljate

Izberite ustrezno močno glede na velikost in druge značilnosti prostora, ki ga nameravate hladiti. Prešibka naprava bo ves čas delovala s polno močjo, da bo prostor ohladila na želeno temperaturo, zato bo porabila več elektrike. Notranja in zunanja enota morata biti nameščeni na ustrezno mesto in pravilno, da bo klimatska naprava delovala učinkovito. Tako bo prej in lažje dosegla ustrezno temperaturo v prostoru, posledično pa porabila manj energije. Razdalja med obema enotama naj bo čim krajša.

Notranjo enoto na sence

Ko bo osrednji prostor ohlajen, bo tudi v drugih prostorih prijetneje. Bližina virov toplote ni ustrezno mesto za namestitev notranje enote, saj ima ta vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature. Tudi namestitev nad vrati, ki se pogosto odpirajo, ni najboljša odločitev. Vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, bo začela pospešeno delovati.