TRAGEDIJA NA CESTI

12 mrtvih v nesreči poljskega avtobusa na Hrvaškem

M. T. V.
6. 8. 2022, 10.21
Posodobljeno: 6. 8. 2022, 14.37
Deli članek:

Na hrvaški avtocesti proti Zagrebu se je zjutraj zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bil udeležen avtobus s poljskimi turisti. Po poročanju hrvaških medijev je umrlo najmanj 12 ljudi, vsaj 32 pa jih je huje ranjenih.

Bobo
Avtobus je zletel s ceste.

Kaj točno se je zgodilo, zaenkrat še ni znano, očitno pa je nabito poln avtobus zletel s ceste in pristal v jarku med krajema Jarek Bisaški in Podvorec.

Na kraju nesreče so posredovale številne ekipe prve pomoči, gasilcev, civilne zaščite in policistov, na mesto te ene najhujših prometnih nesreč na Hrvaškem so prišli minister za notranje zadeve Davor Božinović, predstavniki poljskega veleposlaništva na Hrvaškem in poljska policija. Oglasil se je tudi že poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je dejal, da so bili potniki v avtobusu romarji, vsi poljski državljani, ki so se iz Varšave preko Madžarske peljali proti Medžugorju, in družinam preminulih izrekel sožalje.

Božinović je pojasnil, da je bilo na avtobusu okoli 50 potnikov, točna številka še ni uradno potrjena. Avtobus so izpraznili in vse preživele prepeljali v bolnišnice. »Kolikor so povedale reševalne ekipe na terenu, med potniki ni bilo otrok. Med huje ranjenimi se nekateri še borijo za življenje. Nihče pa v nesreči ni ostal nepoškodovan,« je na tiskovni konferenci dejal Božinović. 

Po zadnjih informacijah so v bolnišnice v Varaždinu, Zagrebu in Čakovcu prepeljali 32 oseb, od tega 19 huje in 13 lažje ranjenih.

Po navedbah časnika Večernji list je avtobus krenil na pot iz Varšave v petek zjutraj, potniki pa so bili iz različnih delov Poljske. Med njimi naj bi bili tudi trije duhovniki in šest nun, voznika naj bi bila dva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je poljskemu kolegu izrazil sožalje. "V imenu vlade sem izrazil sožalje svojcem umrlih in sporočil, da so angažirane vse službe in da se poškodovanim nudi pomoč," je zapisal na Twitterju. Zunanji minister Gordan Grlić Radman pa je poslal sporočilo poljskemu kolegu Zbigniewu Rau. V njem je izrazil upanje na hitro okrevanje poškodovanih in zatrdil, da hrvaški organi nudijo vso potrebno pomoč. "Hrvaški narod je solidaren s Poljsko in njenimi državljani."