Zanimivosti

Rekordna suša pobila več slonov kot vsi divji lovci skupaj

M. T. V.
28. 7. 2022, 15.10
Posodobljeno: 28. 7. 2022, 15.11
Deli članek:

V Keniji se trudijo najti način, kako živali obvarovati pred hudo sušo, priznavajo, da so na tem področju 'zaspali'.

Pixabay
Sloni trpijo zaradi suše.

Očitno imajo afriški sloni po novem večjega sovražnika, kot smo ljudje – sušo! Kenijsko ministrstvo za turizem in naravo je objavilo pretresljivo informacijo, da je v letošnjem letu zaradi suše v Keniji poginilo že 179 slonov, kar je več, kot so jih pobili divji lovci – na srečo so pokončali le okoli deset živali.

»Soočamo se z najhujšo sušo v zadnjih štiridesetih letih. Podnebne spremembe ubijejo dvajsetkrat več slonov kot krivolov. To je rdeči alarm,« pravi minister Najib Balala. V naravnih rezervatih je suhih večina rek, napajališča so skoraj prazna, trava je popolnoma posušena – odrasel slon pa na dan poje več kot 200 kilogramov hrane in popije tudi do 240 litrov vode. In ker je ravno sezona kotitev, se bojijo, da bo ogromno slonic splavilo, skoteni mladiči pa bodo imeli le malo možnosti za preživetje.

»Naše napore smo vlagali le v krivolov in nezakonito trgovino z živalmi in živalskimi deli, pozabili pa smo na investicije v ekosistem in upravljanje biotske raznovrstnosti,« je priznal Balala. Zdaj skušajo popraviti tudi to, začeli so s tem, da na določena območja sadijo drevesa in rastline, odporne na sušo. V kenijskih rezervatih sicer živi okoli 36 tisoč slonov in vlada pravi, da bo naredila vse, kar je v njihovi moči, da jih zaščitijo - tako pred lovci kot naravnimi katastrofami.