Če ste nameravali enega izmed naslednjih vikendov rezervirati za obisk glavnega mesta Vojvodine, je tu kar pet razlogov, ki bodo zagotovo pripomogli k temu, da se bo to zgodilo prej, kot ste pričakovali

1. Raziščite podzemski svet Petrovaradinske trdnjave

Kot ena najbolje ohranjenih utrdb v Evropi, je Petrovaradinska trdnjava posebna utrdba, ki se nahaja na toku druge najdaljše reke v Evropi, zato nosi ime "Gibraltar na Donavi". Zgrajen je bil med letoma 1692 in 1780 in ima 10 vhodov, 12.000 vrzeli ter podzemske vojaške galerije, ki predstavljajo resnični 16-kilometrski labirint. Gre za štirinadstropni komunikacijsko-obrambni sistem, katerega gradnja je bila končana leta 1783 in ki je imel zaradi minskih polj največji dokončan minski sistem za Antwerpnom. Vzdolž popularno imenovanih katakomb se nahajajo prostori različnih namenov in koliko  je trdnjava bila varna, priča tudi dejstvo, da so v njej na začetku XIX. stoletja hranili svoje zlato in srebro Habsburške monarhije.

Podzemne vojne galerije_Dragan Kurucić
Dragan Kurucić

2. Med sprehodom spoznajte staro mestno jedro

Če vprašate domačine, s kakšnim epitetom bi opisali svoje mesto, bi bil eden izmed odgovorov zagotovo beseda »čisto pravšno nam je«. Razlog za to je, da je Novi Sad hkrati dovolj majhno in dovolj veliko mesto, da lahko pridete od ene točke do druge kar peš. Kljub temu je staro mestno jedro, ki ga sestavljajo Trg slobode, Zmaj Jovina in Dunavska ulica, med seboj povezano in ponuja zanimive zgodbe o arhitekturi tega dela mesta. Spoznali boste Mestno hišo, ki je bila v neorenesančnem slogu zgrajena leta 1894, rimskokatoliško župnijsko cerkev Marijinega imena, zgrajeno v neogotskem slogu med letoma 1893 in 1895, in pa tudi najstarejši novosadski  hotel "Vojvodina" iz leta 1854. To še ni vse, a prepuščamo vam, da raziskujete sami, ali pa izkoristite brezplačne turistične izlete, ki jih letos od julija do oktobra organiziramo ob sredah, petkih in sobotah. Kako se lahko registrirate in kaj lahko odkrijete na teh izletih, izveste s klikom tukaj.

Centar_Dragan Kurucić
Dragan Kurucić

3. Odkrijte edinstvenost pozlačenih čelad iz IV. stoletja

Da Novi Sad z razlogom nosi naziv Evropska prestolnica kulture, pričajo številni muzeji in galerije, katerih razstav ne smete zamuditi. Muzej Vojvodine je med največjimi po svojih prostorih, kjer lahko spoznate preteklost in zgodbe prvih prebivalcev, ki so naselili nižinsko avtonomno pokrajino Srbije. Med stalnimi muzejskimi eksponati so tudi tri pozlačene rimske čelade iz IV. stoletja. Ko se odpravite na ogled, vam bodo prijazni kustosi muzeja povedali zanimive zgodbe o njihovem odkritju. Le požgečkali vam bomo domišljijo, saj jih je prva našla babica med prekopavanjem njive, a se jim nekaj časa sploh ni hotela približati. Med drugim boste odkrili, kako je izgledalo eno od prvih koles, ki je zahtevalo dobro fizično pripravljenost in se je z njim lahko peljalo samo naravnost.

novi-sad
Aleksandar Milutinović

4. Doživite Novi Sad še z donavske  strani

Posebnost Novega Sada je tudi ta, da se na levi strani Donave razprostira ravnina, na desni strani pa se začnejo pobočja Fruške gore - pljuča tega kraja. Prav tam je Sremska Kamenica, občina v sestavi Novega Sada, kjer je živel Jovan Jovanović Zmaj, slavni otroški pesnik, dramatik, prevajalec in zdravnik. Danes se v njegovi hiši nahaja Zmajev muzej, za ljubitelje narave pa velja izpostaviti Kamenički park, ki je največji in najstarejši v mestu. Dan lahko zaključite s tradicionalnimi jedmi, pijačo in tamburaško glasbo v eni izmed čard ob Donavi.

novi-sad
Aleksandar Milutinović

5. Izletniške destinacije, ki jih ne smemo izpustiti

Ko se odpravljate v Novi Sad, naj bo njegova širša okolica nepogrešljiv del obiska. Obstaja veliko izletniških poti, kjer si lahko, ko se odpravite proti Petrovaradinu in Tekiji, ogledate ekumensko svetišče, kjer dominira rimskokatoliška cerkev Marije Snežne iz leta 1881, ki je bila zgrajena v spomin na bitko pri Petrovaradinu (1716) in zmago krščanske vojske nad Osmani. Poleg tega so tu Sremski Karlovci, baročno mesto, ki je zelo pomembno za zgodovino Srbov, saj je bilo sedež karlovške metropolije in patriaršije ali terme Vrdnik, ki so naravno zdravilo za dušo in telo. Da je Fruška gora znana tudi kot srbski Atos, priča 16  pravoslavnih samostanov na tej gori, katerih zgodbe je vredno slišati neposredno od ljudi, ki v njih živijo in delajo. Če pa se odločite za to ravninsko pokrajino, vas čakata Futog in Kovilj, kot kraja, ki ju morate uvrstiti na seznam krajev, ki jih morate obiskati.

To je le nekaj predlogov za en vikend v Novem Sadu, a kot vidite, vsega ne morete obiskati v treh dneh. Če vam prvi vikend to dokazuje, lahko predloge za vsakega naslednjega kadarkoli v letu najdete na spletni strani Turistične organizacije mesta Novi Sad s klikom tukaj.

Turistična organizacija Mesta Novi Sad