POZITIVNA KAMPANJA

V Španiji pravijo: vsaka ženska je primerna za plažo!

M. T. V.
28. 7. 2022, 07.54
Posodobljeno: 28. 7. 2022, 08.28
Deli članek:

Vlada želi s kampanjo spodbuditi ženske, naj sprejmejo svoje telo in ga s ponosom pokažejo v kopalkah – tudi če ni popolno.

Ministerio de Igualdad
Španska kampanja Poletje je tudi naše

Španska vlada je začela s kampanjo Poletje je tudi naše, s katero želi ljudi osvestiti, da so vsa telesa popolna in da se ženske ne bi smele sramovati, čeprav niso takšne, kot kažejo retuširane fotografije 'popolnih' suhic. Ugotavljajo namreč, da ima zaradi nerealističnih lepotnih standardov družbe veliko žensk težave s samopodobo, včasih celo tako zelo, da si ne upajo obleči kopalke in oditi na plažo – s čimer se odrekajo svojim pravicam.

Španski inštitut za ženske je zato na plakat kampanje postavil pet različnih žensk, od debeluške, črnke do ženske z odstranjeno dojko po boju z rakom. »Vsako telo je primerno in imamo pravico, da uživamo v življenju točno takšni, kot smo, brez sramu ali krivde. Poletje je za vse,« je poudarila Irene Montero iz ministrstva za enakopravnost.

Preseči želijo stereotip o 'primernem' fizičnem videzu in končati »estetično nasilje nad telesi«. Upajo, da bo to dvignilo samozavest žensk in pregnalo morebitne obsojajoče poglede na plaži.