V igri naj bi bila izmenjava zapornikov

Blinken napovedal pogovor z Lavrovom

E.J./STA
28. 7. 2022, 07.28
Posodobljeno: 28. 7. 2022, 07.39
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Antony Blinken namerava po lastnih besedah z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v kratkem govoriti o izpustitvi Američanov Paula Whelana in Brittney Griner iz ruskega zapora. To bo prvi pogovor zunanjih ministrov ZDA in Rusije, odkar je Rusija 20. februarja napadla Ukrajino.

STA
Ameriški državni sekretar Antony Blinken se se bo pogajal glede izpustitve zapornikov.

"Nameravam odpreti vprašanje, ki je za nas prioriteta: izpustitev Paula Whelana in Brittney Griner, ki sta bila krivično prijeta in morata priti domov," je v sredo dejal Blinken.

Košarkarica in trgovec z avto deli

Ameriško košarkarico Griner so Rusi februarja zaprli z obtožbo tihotapljenja mamil in trenutno proti njej poteka sojenje. Trgovec z avtomobilskimi deli Whelan pa je zaradi domnevnega vohunjenja zaprt že od leta 2018. Blinken Rusiji za njuno izpustitev namerava ponuditi zamenjavo in kot je dejal, so že pred tedni dali na mizo predlog, o katerem se pogovarjajo.

Zamenjava?

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je dejal, da podrobnosti ne bodo dali v javnost, ameriški mediji pa so že poročali, da naj bi Washington Moskvi v zameno za enega ali oba omenjena Američana ponudil zaprtega trgovca z orožjem Viktorja Bouta. Ta je bil po obsodbi leta 2011 poslan v zapor za 25 let, Rusija pa ni opustila zahtev, da ga ZDA izpustijo.

10 let zapora za kanabis

Grinerjeva je v sredo na ruskem sodišču priznala, da je v državo s seboj prinesla kanabis, vendar za osebno zdravstveno uporabo kot sredstvo proti bolečinam, kar je v ZDA pogosta praksa, zaradi katere ne pristaneš v zaporu. V Rusiji ji grozi do deset let zapora, zaradi česar je predsednik ZDA pod hudim pritiskom javnosti, naj nekaj ukrene.

Menjave zapornikov

Zamenjave vohunov ali drugih zapornikov med Washingtonom in Moskvo niso nič nenavadnega. Nazadnje sta si strani sredi vojne v Ukrajini, zaradi katere je Moskva deležna sankcij, izmenjali nekdanjega ameriškega marinca Trevorja Reeda, ki je bil obsojen za napad na ruskega policista, in ruskega trgovca z mamili Konstantina Jarošenka.

To niso pogajanja o Ukrajini

Blinken je glede samega pogovora z Lavrovom dejal, da to ne bodo pogajanja o Ukrajini. O tem se lahko pogajajo le Ukrajinci, ki jih je napadla Rusija, je dejal in dodal, da bodo ZDA storile vse, da utrdijo ukrajinski položaj na bojiščih.
Lavrova namerava pozvati še, naj Rusija uresniči dogovor o izvozu ukrajinskega žita, ki je bil dosežen ob posredovanju Turčije, ker da na to hrano čaka več sto milijonov ljudi po svetu.
Ruskega ministra naj bi prav tako posvaril pred dodatnimi posledicami, če si bo Rusija spet skušala prisvojiti del ukrajinskega ozemlja, kot je to pred leti storila s Krimom.
Rusko zunanje ministrstvo je sicer po poročanju tiskovne agencije Tass sporočilo, da Moskva še ni dobila uradnega predloga za telefonski pogovor med Lavrovom in Blinknom.

Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov - kot poročsjo iz Mosver, uradnega vabila na pogovor o zamenjavi zapornikov še niso dobili.