poletni spanec

Prepoteni vzglavniki, smrdljive vzmetnice?

Mare Koren
17. 7. 2022, 18.11
Deli članek:

V postelji preživimo več kot tretjino življenja, zato je pomembno, da imamo dobro, čisto in zdravo ležišče. V poletnih mesecih se pogosto potimo tudi med spanjem, zato je tako vzmetnice kot odeje in vzglavnike dobro večkrat očistiti.

Profimedia
Vzglavnike vsaj trikrat letno operite v pralnem stroju.

Priznajmo, da le redko pomislimo na to, da je treba očistiti vzmetnico, oprati odejo ali vzglavnik, čeprav v stiku z njimi preživimo vsako noč šest ur ali več. Na čiščenje po navadi pomislimo, ko nas začne motiti neprijeten vonj ali ko se zaradi nadležnih pršic zbujamo zaradi srbenja. Osvežite svojo posteljo ter si privoščite kakovosten in miren spanec.

Operimo vzglavnike in odeje

Na vzglavnikih se po navadi nabere največ nečistoč, saj so v neposrednem stiku s kožo. Vzglavniki so odlično zbirališče za pršice. Več ko imajo hrane, bolj so pršice aktivne in bolj se množijo. Vzglavnike je zato priporočljivo oprati vsaj dvakrat letno. Če se želite znebiti pršic in tudi madežev, uporabite naslednje sestavine: 250 mililitrov triodstotnega peroksida, dve veliki žlici sode bikarbone in nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Najprej zmešajte peroksid in sodo bikarbono, da nastane gladka zmes, nato dodajte detergent. Dobro premešajte in mešanico zlijte v pralni stroj. Operite pri temperaturi 60 stopinj. Posteljnino nato posušite na zraku ali v sušilnem stroju. Preverite navodila proizvajalca.

Osvežimo vzmetnico

Vzmetnice žal ne moremo oprati v pralnem stroju, zato se moramo čiščenja lotiti na drugačen način. Če želite vzmetnico le osvežiti, jo posujte s sodo bikarbono. Pustite, da učinkuje 15 minut, nato posesajte z globinskim ali navadnim sesalnikom. Če so na vzmetnici madeži, vam svetujemo, da si pripravite gosto pasto. Zmešajte eno žlico detergenta za perilo, eno žlico detergenta za posodo, eno žlico belila in pol žlice boraksa. Mešanico previdno nanesite na madeže in rahlo podrgnite. Pustite delovati 15 minut, nato pa očistite z mokro krpo. Vzmetnico posušite na zraku ali s sušilnikom za lase.