V krajinskem parku Sečoveljske soline

Delfin, morski pes, plavalec ali srna?

E.J.
17. 7. 2022, 16.03
Posodobljeno: 17. 7. 2022, 16.11
Deli članek:

V morju plavajo številne živali, od srn do divjih prašičev, kač in podobno. Danes so v okolici Sečoveljskih solin opazili srno. Kaj storiti, ko v morju vidimo žival, ki plava?

osebni arhiv
Srna plava v morju.
Na portalu Morjeplovec so opisali neverjetno doživetje: "Na sidru v krajinskem parku Sečoveljske soline me Peter opozori, da v vodi plava nekaj nenavadnega. Ne, ni delfin ali morski pes. Ali plavalec. Je mogoče, da je v vodi srna? Peter poveča sliko skozi fotoaparat, res je srna! Hitro in odločno plava iz Kanegre proti označevalnim bojam parka oz. proti ribogojnici Fonda. Ojoj, do kopnega je daleč, lahko se bo zapletla ali utopila.
Kako pomagati divji živali, da ji ne poidejo moči in da se ne utopi?
Koga sploh poklicati?
Oklevam med 16 kanalom radijske postaje in telefonskim klicem na pomorsko policijo. Poklicem slednjo, svetujejo da odploveva do nje in jo preusmeriva proti obali.
Se preden uspeva dvigniti sidro pribrzi turistična ladjica, ne vidi srne, skoraj jo povozi (!), kar srno tako prestraši, da se obrne in odplava nazaj. Spremljava, sva v pozoru, čeprav se vedno ne veva, kako bi ji sploh lahko pomagala (tako divje živali ne moreš preprosto dvigniti iz vode), rešilnega jopica od psa si verjetno tudi ne bo pustila nadeti ...) - no ampak srna hitro plava v pravi smeri.
Nato se ustavi in meni se skoraj ustavi srce: "Ne zmore več! Pojdiva hitro tja!" A preden prideva, zbere moči in vendarle priplava do obale in spleza iz vode, živa in zdrava.
Konec dober, vse dobro.
Se ena prošnja: Res ne glisirajte po območju tega parka. Ne le, da je to prepovedano, tudi kako srno lahko povoziš. Turistična ladjica jo je za las zgrešila.
PS: Kasneje sva na obali videla, da je bilo skupaj s kopalci spuščenih nekaj velikih psov. Verjetno je zato srna plavala stran od obale."

osebni arhiv
Se je srna prestrašila psov na obali?