razmislite o stroških

Na dopust brez nepredvidenih finančnih stroškov

Mare Koren
17. 7. 2022, 10.11
Deli članek:

Končno je prišel čas dopusta. Pripravili ste si vse potrebne dokumente, uredili prijavo na let (check-in), pripravili prtljago, preverili nastanitve, cene vstopnin za znamenitosti … Kaj pa nepredvideni izdatki?

Dreamstime
Denarno valuto zamenjajte v tujini, a ne na letališču ali avtobusni postaji. Tam so tečaji praviloma slabši za vaš žep.

Vsako potovanje ima sive pege in vključuje nepredvidene stroške, na katere vse do ciljne destinacije ne pomislimo. Zato je dobro, da s seboj na pot vzamemo nekaj več denarja. Tako se lahko, če nas preseneti dodaten izdatek, hitro odzovemo brez nepotrebnega preračunavanja. Če je le mogoče, pa se izognite tudi temu. Z naslednjimi nasveti bo vaše potovanje vsaj za spoznanje lažje.

Kje zamenjati denarno valuto

Ne glede na to, kam se odpravljate, imejte na poti zmeraj nekaj gotovine v valuti, ki jo uporablja izbrana država. Denar naj služi za plačilo taksijev, avtobusov, hiter nakup vode ali manjšega prigrizka. Glede preverjanja denarnih tečajev pa je takole: Če boste valuto zamenjali doma, preverite tečaje pri vsaki banki, saj se lahko ti močno razlikujejo. Še več boste za svoj denar dobili, če boste z odločitvijo počakali do prihoda na izbrano destinacijo. A naj vas opozorimo, da so na letališčih oziroma takoj za mejnimi prehodi menjalni pogoji najslabši in provizije najvišje.

Kako je z dvigi na bankomatih

Preden se odpravite na dopust ali potovanje, preverite pogoje dviga in limitov ter si jih prilagodite po željah in potrebah. Preverite tudi, kako je s plačili provizije. Svetujemo vam, da dvige opravljate s plačilno kartico Maestro, kjer so provizije manjše, kot tudi pri karticah z odloženim plačilom. Njihova višina je odvisna od računa oziroma izbranega paketa, pa tudi od banke, na kateri dvigujete denar. Za dvig s kartico Mastercard vam lahko zaračunajo provizijo tudi v višini pet odstotkov od vrednosti dviga oziroma tudi deset evrov in več. Če vam bankomat ponudi konverzijo, jo zavrnite. Tako bo provizija manjša, vi pa boste dobili več denarja.

Gostovanje ali lokalna SIM-kartica?

Če boste potovali po Evropi, lahko misel o nakupu lokalne SIM-kartice opustite, saj so pogoji uporabe enaki kot doma. Če pa se odpravljate nižje na Balkan ali celo na druge kontinente, je nakup lokalne SIM-kartice stroškovno ugodnejši. Morda ne ravno za klice in poslana SMS-sporočila, a po navadi imajo lokalne SIM-kartice veliko količino mobilnih podatkov, ki se danes uporabljajo pogosteje kot klici in SMS-sporočila.