Preprosti triki

Nad pogoste težave s pršilom iz delavnice

Mare Koren
16. 7. 2022, 10.05
Deli članek:

Priročnih trikov nikoli ne zmanjka. Tokrat vam razkrivamo, kako nepogrešljivo je pršilo WD-40, ki se po navadi uporablja proti rji in za podmazovanje zglobov. Preverite, kje vse vam še lahko koristi.

Dreamstime
Trdovratne madeže mrčesa dobro popršite, nato obrišite z mehko krpo.

Le redkokdo bi pomislil, da je lahko pršilo, ki ga najdemo v vsaki avtomehanični delavnici, tako uporabno tudi pri vsakodnevnih opravilih. In ne samo to, svetujemo vam, da ga vzamete s seboj na pot, kamorkoli greste, saj se boste tako izognili marsikateri neprijetni situaciji na cesti pa tudi na dopustu.

Očistite vetrobransko steklo

Se je na vetrobranskem steklu vozila nabralo pokopališče žuželk, medtem ko ste neusmiljeno potovali proti morju? Po navadi čistilna tekočina za vetrobranska stekla ne očisti teh madežev, pa tudi sicer jih je težko odstraniti. Preizkusite naslednji trik. Na madeže nanesite nekaj WD-40, nato pa obrišite z mehko krpo ali papirnato brisačo. Sprej bo na steklu naredil zaščitni sloj, zaradi katerega bo madeže lažje odstraniti, hkrati pa se na vetrobranskem steklu ob dežju ne bodo pojavljale grde lise.

Trdovratna umazanija

So se na vhodnih vratih skozi leta nabrali grdi trdovratni madeži, ki jih je izjemno težko odstraniti, hkrati pa se bojite, da bi pri tem uničili zaščitni lak? Preizkusite naslednjo metodo. Madeže popršite z WD-40 in pustite delovati nekaj minut, nato obrišite z mehko krpo.  

Zatikajoče se škarje

Se škarje med rezanjem zatikajo in težko režete z njimi? Se podobna težava pojavlja tudi ob uporabi vrtnih škarij? Zgibe popršite z WD-jem, medtem pa škarje večkrat razprite in zaprite. Tako bo rjavenje, ki povzroča zatikanje, hitro popustilo, škarje pa bodo znova rezale kot nove.

Vrtni pršilnik

Poletje zahteva tudi zalivanje vrta in trate. Precej lažje je, če za to uporabimo pršilnik. Je morda iz medenine? Sčasoma se rad začne zatikati ob usmerjanju curka in zalivanje utegne postati precejšnja nadloga. Ga tudi odviti ne morete? Popršite vrteče se dele pršilnika z WD-jem, nato pa večkrat privijte in odvijte tesnila. Pršilka bo spet delovala kot nova.