Lasje

Vročina, znoj in vlaga lasem povzročajo zgago

Mare Koren
16. 7. 2022, 21.25
Deli članek:

Lasje poleti postanejo premastni ali presuhi, začnejo se lomiti, barva zbledi, konice se cepijo in nazadnje postanejo štrenasti.

Dreamstime
Če imate suhe lase, nanje nanesite malo oljčnega olja. Počakajte 20 minut, nato pa dobro sperite.

Vroče je, lasišče se znoji in sebum se razdeli po vsej dolžini las, ki se poležejo kot mastni špageti. Na srečo obstaja rešitev. Po lasišču potresite lasni puder, ki bo pomagal vsrkati odvečni sebum. Nanesite majhno količino pudra, pustite učinkovati minuto, nato pa se počešite ali narahlo stresite z lasmi, da odstranite odvečni prah. Ko si umivate mastne lase, ne pretiravajte z močnim drgnjenjem lasišča, saj pospešite nastajanje loja. Šampon si raje vtrite narahlo, pustite učinkovati krajši čas in nato nežno izperite. 

Štrleči kodri

Skodranim lasem in kemično obdelanim pričeskam poleti dostikrat primanjkuje vlage, zato postanejo porozni, naelektreni, luske se odprejo in zdi se, da lasje štrlijo na vse strani. Nič nenavadnega, saj se trudijo črpati vlago iz zraka. Pomagate jim lahko z različnimi vlažilnimi serumi in kremami za oblikovanje. Ti naj vsebujejo silikon ali olja, ki rahlo obtežijo lase. Za lešnik veliko količino izdelka razmažite med dlanmi in z rokami potujte skozi lase. Pomaga pa tudi prava pričeska. Stopničasto pristriženi lasje niso dobra izbira. Veliko primernejše je običajno striženje v ravni liniji, in sicer s škarjami, ne z britvijo.

Obledela barva las

Zaradi močnega sonca, soli in klora iz bazenov nam poleti lasje pogosto obledijo. Najslabše jo odnesejo svetlolaske, saj svetla barva zlahka preide v sive, starikave odtenke. Glavno vlogo pri bledenju ima klor, saj se njegove molekule ujamejo v lase in oksidirajo. To lahko preprečite na vsaj tri načine: prvi je, da si pred skokom v bazen temeljito zmočite lase. Čista voda se ovije okoli las, zato klor težje prodre vanje. Druga možnost je, da na lase nanesete balzam, ki se ne izpira. Najboljša zaščita pa je plavalna kapa, ki mehansko preprečuje dostop klorirane vode do las.