vir mikrohranil

Blitva, nepogrešljiva poletna spremljevalka morskih jedi

Mare Koren
17. 7. 2022, 14.16
Deli članek:

Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

Dreamstime
Blitve ne kuhamo predolgo, temveč jo zgolj podušimo ali prepražimo, da preprečimo uhajanje koristnih snovi. Na koncu dodamo limonin sok ali kis, da ohrani barvo.

Blitva je okusno živilo, ki ga je preprosto vzgajati. Poleg tega je preprosta za pripravo, saj lahko iz nje naredimo kar nekaj različnih jedi. Ima malo kalorij in veliko pomembnih mikrohranil. Vsebuje folno kislino, ki je koristna za srce, predvsem pa je dobrodošla obogatitev v prehrani nosečnic. Običajno jo pripravljamo kot prilogo, številni iz nje naredijo juho. Tako so jo uporabljali že stari Grki in Rimljani, ki so jo ponesli v severne dele Evrope, pot pa je našla tudi na Kitajsko.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Blitva je odlično nizkokalorično živilo, zaradi česar se pogosto znajde na dietnih jedilnikih. V to skupino jedi uvrščamo tudi beluše, stebelno zeleno, rabarbaro, koprivo, ledenko, maslenko, špinačo pa tudi endivijo. Blitva preseneti z bogastvom mikrohranil na eni in nizko vsebnostjo kalorij na drugi strani. Med rudninami je vredno izpostaviti kalcij, kalij, železo, mangan in fosfor. Med vitamini prednjačijo vitamini skupine B, vitamin C in betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Obilna porcija solate, ki vsebuje nežne listke mlade blitve, bo zadostila skoraj polovici priporočene dnevne količine folne kisline. Naj omenimo, da tako kot rabarbara in špinača vsebuje veliko oksalne kisline, zaradi česar naj bodo pri uživanju previdni tisti, ki so nagnjeni k težavam z ledvičnimi kamni. Enako velja za putiko.

Blitve ne pogrevamo

Blitva v določenih okoliščinah vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v nevaren in škodljiv nitrit. Zato blitve nikoli ne pogrevamo, temveč jed raje zavržemo. Da bi preprečili pretvorbo, se jedem iz blitve dodajajo velike količine vitamina C. Privoščimo si jo torej z limoninim ali pomarančnim sokom.