Zaradi vojne nazadovanje

Več članic G20 za težave v svetovnem gospodarstvu obtožilo Rusijo

E.J./STA
17. 7. 2022, 12.58
Posodobljeno: 17. 7. 2022, 13.05
Deli članek:

Več članic skupine G20, ki združuje najbolj industrijsko razvite države, je ob srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic poudarilo, da je ruska vojna proti Ukrajini upočasnila okrevanje svetovnega gospodarstva in povzročila nazadovanje.

Reuters
Je Vladimir Putin pripravljen na resne pogovore?

To je bil končni povzetek srečanja finančnih voditeljev skupine G20, ki je v petek in soboto potekalo na otoku Bali, navaja današnja izjava oblasti v Indoneziji, ki je gostila srečanje kot letošnja predsedujoča skupini G20.

Besedilo so pripravile indonezijske oblasti, ker skupnega sporočila po srečanju ni bilo, predvsem zaradi razlik v mnenjih med članicami skupine G20 glede vpliva ruske invazije na Ukrajino na svetovno gospodarstvo, ki se sooča z visoko inflacijo ter prehrambeno in energetsko krizo.

"Številne članice so se strinjale, da je okrevanje svetovnega gospodarstva upočasnjeno in da je na poti do okrevanja veliko ovir, predvsem zaradi ruske vojne proti Ukrajini, ki so jo ostro obsodili," je zapisano v sporočilu predsedujoče skupini G20.

"Članice so ugotovile, da so se že predhodno obstoječi izzivi še zaostrili, vključno z neskladji med ponudbo in povpraševanjem, motnjami v oskrbi ter višjimi cenami blaga in energije, kar je še povečalo inflacijske pritiske in prispevalo k vse večjemu tveganju negotovosti preskrbe s hrano," še navaja sporočilo.

Indonezijska ministrica za finance Sri Mulyani Indrawati je v soboto ob koncu srečanj, ki se jih je udeležila tudi ruska delegacija, dejala, da ima vsaka država svoja stališča, ki jih ni bilo mogoče uskladiti, zlasti glede vojne v Ukrajini.

Zasedanja so potekala tako v živo kot prek videopovezav, osredotočila pa so se na vprašanja, kot so naraščajoče cene hrane in energije, mehanizmi obrambe proti prihodnjim pandemijam in podnebne spremembe, glede katerih so bile članice bolj soglasne.

Skupino G20 sicer sestavljajo Nemčija, Savdska Arabija, Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Južna Koreja, ZDA, Francija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Mehika, Združeno kraljestvo, Rusija, Južna Afrika, Turčija in Evropska unija.

Letos so bile med povabljenimi državami tudi Španija, Nizozemska, Fidži, Kambodža, Ruanda, Senegal, Singapur in Združeni arabski emirati. Naslednje srečanje finančnih voditeljev skupine G20 bo oktobra v Washingtonu, ki je aprila že gostil srečanje, na katerem zaradi razhajanj glede Ukrajine članice prav tako niso dosegle soglasja.